Yliopisto työpaikkana

Tampereen yliopistossa kuohuu. Kolmen korkeakoulun yhdistämistä hoidetaan kuten valtakunnan tasolla hallituspolitiikkaa: vastoin perustuslakia, kuuntelematta asianosaisia tai asiantuntijoita. En puutu aiheeseen sen kummemmin, en ole ollut Tampereella töissä paria luentokeikkaa enempää. Toivotan onnea yliopistodemokratialle, sitä se tarvitsee.

Kahdessa muussa yliopistossa olen työskennellyt, enkä ota niidenkään toimintaan kantaa. Menneet on menneitä. Yliopistolaisista työntekijöinä ja yliopiston merkityksestä työpaikkana sen sijaan on sanottava pari sanaa.

Kun ihminen tulee (pääsee joskus pitkäänkin yritettyään) opiskelemaan yliopistoon, se merkitsee monia erilaisia asioita. Joillakin on urasuunnitelma selvillä, ja yliopistosta haetaan vain koulutusta ja tutkinto, jolla pääsee eteenpäin. Joillakin ei ole yhtään mikään selvillä, ja mielikuva valitusta koulutusalastakin voi olla aivan väärä. Tai oikea, mutta mielikuva omista kyvyistä ja haluista ei ole. Siinä sitten sompaillaan, jätetään opinnot kesken tai vaihdetaan alaa. Tässä ei muuten ole mitään vikaa, keskimäärin ihmiset opiskelevat 20-25-vuotiaina ja jos siinä iässä ei saa muuttaa mieltään niin milloin sitten.

Ja sitten olemme me, joille yliopisto on ensimmäistä kertaa elämässä paikka, jossa saa tehdä asioita sillä omalla mukavuusalueella, lukea jotain todella kiinnostavaa ja tavata ihmisiä, joille ei tarvitse koko ajan selittää että ”ootsä muka oikeesti kiinnostunu tollasesta”. Olen! Olen, olen, olen, 27 vuotta myöhemminkin olen. Minä rakastan työtäni. Martti Luther rakasti Paavalin kirjeitä yhtä paljon kuin Katharina von Boraa, ja hieman samantapaisin tuntein minäkin työpöytäni ääreen käyn aina vain.

Yliopistoväki on kuulemma vaikeasti johdettavaa. Mistäköhän mahtaisi johtua (jätän kirjoittamatta mieleeni tulevat voimasanat). Sillä yliopistoon jäävät töihin, erityisesti tutkijoiksi, useimmiten juuri ne, joille yliopisto on elämän merkittävin yhteisö yksityiselämän ulkopuolella. Jotka eivät vuosien jälkeen ehkä toden totta pärjäisikään ”oikeissa töissä” – tätä ilmaisua olen kuullut käytettävän mm. kahden erittäin ansioituneen dosentin toimesta, muistelivat koska olivat viimeksi olleet oikeissa töissä ja jotain kattohommia se oli 1990-luvun alussa. Mitään vikaahan siinä ei ole, että osaa ensisijaisesti oman ammattinsa.

Se, että vaikkapa englantilaisen filologian tuntija joutuu vääntämään koko päivän matkalaskua, jonka tradenomi tekisi viidessä minuutissa, on nykyaikaa joka paikassa. Samoin se, että liike-elämästä ajatellaan saatavan voittamatonta asiantuntemusta joka (anteeksi, taas voimasana) tilanteeseen. Yliopistoissa nämä hänttärät ovat kuitenkin harvinaisen väärässä paikassa.

Yliopistoilla on nykyisen määritelmän mukaan kolme tehtävää. Tieteellinen tutkimus, tutkimukseen perustuva opetuksen antaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Liike-elämän pimpparaudat eivät tiedä näistä keskimäärin yhtään mitään, eikä heitä pidä päästää yliopistoihin hääräämään. Olen tietenkin mielipiteeni kanssa jälkijunassa, näin on jo tapahtunut. Olenpahan kuitenkin sitä mieltä, liikemiehen tyttärenä. Ne ajattelevat eri tavalla.

Yliopistolaisten keskimääräinen intohimoisuus työnsä suhteen, sitoutuneisuus työhönsä ja työyhteisöjen ja niiden sosiaalisten suhteiden moninaisuus tekevät yliopistolaisista ehkä keskiportaalle vaikeita johdettavia, mutta suurten linjojen vetäjille helposti paimennettavaa karjaa. Pienistä rutkutetaan, mutta eihän kukaan tietoa ja tiedettä rakastava voi uskoa, että asioista päättävät eivät piittaa niistä paskaakaan (tätä sanaa ei voinut enää sensuroida). Näin kuitenkin on. Hallintorakenteet, hienolta kuulostavat strategiat ja yhä uusien johtajien nimittäminen hallinnoimaan yhä huonommin voivaa henkilökuntaa ovat tärkeämpiä kuin se, mitä yliopistoissa oikeasti tehdään.

Hyvä puoli tässä on se, että varsinaisiin opetuksen ja tutkimuksen sisältöihin puututaan ani harvoin jos koskaan. Siis ylemmältä taholta, saattaa vierailuluennolla olla joku tsekkaamassa ihan kurssin kokonaisuuden vuoksi ja hyvä niin. Vikana tässä on tietysti se, että kun saman alan eri yliopistoissa sijaitsevia yksiköitä on lopetettu, ei ole paljon katsottu mitä tarkkaan ottaen lopetetaan. Mutta tutkimuksen linjauksista päättävät pääosin tutkimuksen rahoittajatahot, joita on maassamme monia ja kansainvälisiäkin tahoja.

Se yliopistolaisia myös hämmentää, että ollaan oikeastaan yrittäjäriskillä hommissa: haetaan oma rahoitus, johdetaan oma projekti. Samoin koko yliopisto voi olla yksittäiselle tutkijalle vain pöytäpaikka tai ei sitäkään, projektin ja merkittävien yhteistyötahojen sijaitessa eri puolilla maata, eri maissakin. Missä ihminen on oikeasti töissä, mikä on se työyhteisö? Tutkijoiden yhteisö ylittää yhä useammin eri yliopistojen rajat, ja tähän jopa kannustetaan. Motivaatio jurnuttaa yhden yliopiston kuvioita voi olla aika alhaalla, jos on todella alkanut harjoittaa sitä liikkuvuutta.

Ei siis ihme, että hallintohenkilö hallintotuolissaan on vaikeuksissa. Yliopistolainen ei ole kuka tahansa kirjatoukka, vaan nykymaailmassa monitaitoinen ja kansainvälinen, itsenäinen toimija. Hän uskoo kyllä useimmiten itseensä, vaikka yliopiston hallitus ei välttämättä edes uskoisi hänen olemassaoloonsa. Mitä lie maahisia niitä julkaisuja on tuottamassa.

Jotkut kestävät tämän kaiken kyynistymättä, jotkut kyynistyneinä. Suosittelen kuitenkin myös tutkijanuran eri vaiheissa miettimään, kannattaisiko suhtautua yliopistoon kuten jotkut jo perustutkintovaiheessa: hakea sieltä sen mitä tarvitsee ja jättää loput muiden murheeksi. Ajatuksella pelasta edes itsesi. Keskimääräinen yliopistolainen on istunut liian monessa turhassa ja päätösvallattomassa kokouksessa, kuunnellut hallinnollisia ilosanomia tai kurinpitopuhutteluja ja mennyt sen jälkeen tekemään omaa työtään, jolla ei ole (sensuroitu) tekemistä näiden kokousten ja puheiden kanssa.

Rakkaus ja intohimo ovat ihmisen parhaita ominaisuuksia. Jos tuntee niitä työtään kohtaan, ei voi olla aivan väärässä. Jos haluaa tehdä työnsä rauhassa ja parhaaksi katsomallaan tavalla, ei myöskään ole väärässä, sanoivat hallintohimmelin näprääjät mitä hyvänsä.

Että onnea vain. Sitä yliopistoväki tarvitsee.

Musiikki:

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): luterilaisuus, Tampereen yliopisto, tutkijanura, tutkimusrahoitus, yliopisto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s