Suomalaisuus on sairaus

No niin, klikkiotsikkoa vaan kaikille! Seuraavassa pohdiskelen tosin sitä, miksi suomalaisuutta on pidetty joko akuuttina persoonallisuushäiriönä tai suorastaan elimellisenä sairautena, ja mitä se mahdollisesti on tai ei ole ja miksi jos on. Omasta puolestani olen sitä mieltä, että siinähän tuo menee ja kaikkea maailmaan mahtuu. Mutta ne pohdiskelut.

Luen juuri Janne Kivivuoren teosta Psykokulttuuri vuodelta 1992. Kivivuoren aineistona ovat radio-ohjelmat, joissa on käsitelty otsikon mukaisia aiheita. Ihmisten psyykkisten ongelmien yhtenä selityksenä nousee esiin suomalaisuus, suomalainen kulttuuri, mikä ettei kylmä ilmastokin. Ollaan viileitä eikä kosketeta.

Minä muistan tämän kuulkaas. En kuunnellut 1980-luvulla kuin satunnaisesti Pekka Saurin Yölinjaa ja olin vähän liian nuori eläytymään aikuisten ongelmiin, mutta sen muistan, että suomalaisuus oli tuon ajan ihmisille voittopuolisesti ongelma.

Ennen 1990-luvun uusisänmaallisuutta suomalaisuudessa oli harvoin mitään hyvää, paitsi jos satuttiin pärjäämään maastohiihdossa. Muualla, EU-jäsenyysäänestyksen häämöttäessä yhä useammin nimenomaan Euroopassa, osattiin elää ja olla. Oltiin avoimempia, välittömämpiä, tapakulttuuri oli viehättävämpää. Pukeuduttiin paremmin ja kaikin puolin oltiin fiksumpia ja filmaattisempia.

Jokainen ikäpolveni ihminen muistaa Lenita Airiston ja liikemiesten tennissukat. Muistaa myös sen, että suomalainen nainen ei osaa meikata eikä edes viitsi laittaa itseään. Maailman kaunotarten joukossa ei suomalaista naista ole diskurssin tasolla juuri nähty, persjalkainen ja pottunenäinenhän tuo on. Tähän liittyi jotenkin se, että suomalaisuuteen ei kuulu koskettaminen, asioista puhuminen, mikään lämmin ja läheinen.

Inhoan natseja siinä missä kuka tahansa muukin järkevä ihminen, mutta osaan kyllä paikantaa sen, mistä inho ”kulttuurin rikastamista” kohtaan tulee. Se tulee eliittipositiosta, jossa jatkuvasti kerrotaan että muualla on kaikki paremmin ja kun suomalainen muuttuu joksikin muuksi, tai ottaa avosylin vastaan vieraat vaikutteet, niin hän saattaa ehkä kelvata sivistyskansojen joukkoon.

EU-vastaisuudelle ja maahanmuuttokritiikiksi paketoidulle ihmisvihalle on valmis alusta populistien pasteerata juuri tästä syystä, joka maassa. Aina on se kansanosa, jota on pitänyt kurmoottaa että se pysyisi nöyränä ja ymmärtäisi tarvitsevansa sivistynyttä ja kansainvälistä eliittiä hoitamaan sen puolen hommat. Suomessakin suomalaisuuspuhe on ollut keino määrittää, keitä suomalaiset ovat, mutta myös hallinnon väline.

Otetaan nyt vaikka sotavuosien ”karuudella urheilu”, kuten herkkä karjalaispoika Olavi Paavolainen sen Synkässä yksinpuhelussa kuvasi viitaten sota-ajan hautajaisiin. Tuohon aikaan se, mitä sittemmin on sanottu suomalaiseksi junttiudeksi, valjastettiin aikakauden tarpeisiin. Kun vaihtaa auran miekkaan, jää varpaanväleihin helposti multaa. Tänään on kulunut 78 vuotta talvisodan alkamisesta, ja Facebook-kaveri jakoi seinällään evakuointikäskyn, joka kaiketi aukottomasti todistaa.

Henkilön Saara Jantunen kuva.

 

”Rauhallisuus on suomalainen hyve ja sinä olet suomalainen.” Ettäs tiedät, ole kansasi arvoinen. Kansainvälisiä vertailuja en pääse tähän hätään tekemään, mutta oletan että toisinkin asia on voitu ilmaista. Briteissä toki stiff upper lip varmaan tuli vastaavissa teksteissä jotenkin esiin.

Miten tämä liittyy seuraavien sukupolvien itsensä etsintään, oli suuntana itämainen mystiikka tai slaavilaiset kukkahuivit, on minulle aika selvää vaikka kaikille ei olisikaan. Finnish fucking designin historiasta muistan lukeneeni, että tietoisiakin valintoja tehtiin viileän suoralinjaisuuden hyväksi, kukkasia ja krumeluureja vastaan. Minä kun olen enempi krumeluuri-ihmisiä, niin pidän tätä vakavana virheenä. (Suurin osa Aallon huonekaluista on rumia, pari lamppua on kivoja. Taloissa onnistui hän paremmin.)

Kaikki hajoaa ja muuttuu sumuiseksi lähemmässä tarkastelussa. Suomalaisuus on paraatiesimerkki kuvitellusta kansakunnasta, jossa toisilleen sangen vieraat ihmiset eri puolilla maata koottiin yhden lipun ja tunnuksen alle. Projektia voi pitää onnistuneena, kun pääasiassa länsisuomalaisuudelle rakennettu normaali suomalaisuus onnistuttiin ajamaan läpi niin hyvin, että Pähkinäsaaren rauhan rajan itäpuolella elävät ovat tyytyneet sairastamaan ja syrjäytymään, nohevimpien heistä muuttaessa etelän keskuksiin. Itäsuomalaisuudesta on viralliseen suomalaisuuteen otettu lähinnä tunteikkuus ja siitä mollivoittoisuus. Argentiinalaisesta tangosta on Suomessa riisuttu intohimo ja jäljelle on jäänyt kaipuu jonnekin, mahdollisesti pois Suomesta.

Syntyperäisenä helsinkiläisenä olen usein ihmetellyt Helsingin ja muun Suomen kaksinaisen kieroutunutta suhdetta. Toisaalta tiedetään varmasti, että Helsingissä eivät ole oikeat ja aidot suomalaiset. Kuitenkin, kun aletaan puhua ”nykyajan ilmiöistä”, pääkaupunkiseudun ihmiset ja asiat otetaan normaaleina ja muualta Suomesta haetaan korkeintaan eksotiikkaa. Tämä johtuu tietenkin siitä, että keskeiset mediatoimijat päivystävät Helsingissä eivätkä osaa lähteä maalle kuin kotiin joulunviettoon. Hassua se silti on.

Jakolinjoja on tietysti kaikkialla, pienempiä ja suurempia. Nykyisen kotikaupunkini Kotkan historiaan perehtyessäni olen törmännyt siihenkin, että ”oikean Kotkan” asukkaat eli kotkansaarelaiset ovat pitäneet kaupungin eroa Kymin kuntaan ja Karhulan kauppalaan välillä täysin ylitsepääsemättömänä. Miten lie nykyisin, tunnistan kyllä sen saman niskaa kiristävän tolvanuuden joskus Kotkankin keskustassa, joka saa minut menemään Helsingin keskustaan vähemmän mielelläni. Juntteja on löydettävä, vaikka itse oltaisiin tultu ”savolaisten Amerikkaan” tai ”Hesaan” sangen hiljattain.

Suomen on voinut jakaa monella tavalla. Itään ja länteen, etelään ja pohjoiseen, Johannes Virolaisen sanoin ruuhka-Suomeen ja runo-Suomeen, maaseutuun ja kaupunkiin. Geneettisesti olemme sekakansaa, todellakin idän ja lännen välissä. Viimemainittuun tietoon on tartuttu vähemmän innokkaasti populaarissa julkisuudessa, vaikka monen muun asian suhteen ollaan perinnöllisyydestä kovin innoissaan. Kansan keskuudessa sukututkimus on erittäin suosittua, mitä en sinänsä ymmärrä. Kun oppisi vähän tajuamaan edes niitä, jotka on itse ehtinyt joskus morjestaa niin siinäkin on haastetta elämän iäksi.

Suomen voi jakaa myös miehiin ja naisiin. Kuten mies on ihmisen mitta maailmanlaajuisesti, myös suomalaisuutta määriteltäessä on katsottu ensisijaisesti miehiin. Niin miesten saavutukset kuin miesten ongelmatkin ovat niitä, joista on keskusteltu erityisesti suomalaisina. Suomi-neito, tai joskus harvoin Suomi-äiti, on ollut symboli. Suomalaisen naisen kuvauksissa ovat korostuneet vahvuus ja selviytyminen, usein suomalaisesta miehestä tai ilman häntä. Mies on kuvattu yksinäisenä, sankarina tai surkimuksena, mutta luontevaa patriarkaalista suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan ei tälle hallinnon hankalalle kohteelle ole yleensä nähty. Hänelle taas yhteiskunnan hallintotoimet näyttäytyvät, sukupuolittuneista työmarkkinoista johtuen, usein hyvin naisvaltaisina. Syntyy virheellinen mielikuva, että naiset johtaisivat tätä maata. Kun yritysten hallintoneuvostoja katselee, mielikuva on hieman toinen.

Psykokulttuuriin palatakseni, se on voinut useasti vaikuttaa naisten yritykseltä tehdä miehistäkin naismaisempia, tunteellisempia ja avoimempia. Kun lapsena ja teininä ihmettelin kehittymässä olevaa tunnepuhetta, se oli minulle todella eksoottista. Kuten eräässä kouluaineessani kirjoitin, meidän perheessämme miehet olivat miehiä ja naisetkin melkein. En itkenyt teininä kertaakaan, koska se oli yksiselitteisesti kiellettyä eikä kuulunut aikuisuuteen. Syvällinen tunteiden analyysi kuului kokonaan toiseen kulttuuriin, mahdollisesti koulutetun eliitin yritykseen muuttaa jälleen kerran suomalaisia yhteen suuntaan. Muutamaa vuosikymmentä aiemmin oli suomalaisista tehty karuja ja kaiken kestäviä. Teesi ja antiteesi, kunhan valta-asema säilyy.

Suomalaiset voi jakaa myös sukupolviin. Nyt aikuistumassa oleva polvi on psykokulttuurissa kuin kotonaan, jopa kiusallisessa määrin. Joka ikistä laulutähdeksi pyrkivää on kiusattu ja hänellä on ollut ”musta jakso”, koska syvällistä persoonallisuutta ei ole olemassa ilman suurta kärsimystä ja persoonallisuuttahan laulutähdet lopulta myyvät kun tekniikan keinoin voidaan äänikin korjata. Nyt aikuistumassa oleva polvi on tottunut matkustelemaan tai ainakin uskomaan että kaikki muut matkustelevat. Kaikkia kansainvälisiä brändejä saa tilattua netistä eikä tarvitse odottaa että Helsingin MicMaciin tulee taas muodikkaita farkkuja.

Nuoret tuntuvat päässeen myös suomalaisten juomatavan päälle monin paikoin, miksipä nuo dokaisivat kun pitää olla skarppina peleissä. He elävät joissain suhteissa täysin erilaisessa maailmassa kuin vanhempansa samassa iässä, emmekä voi ennustaa millaisia aikuisia heistä tulee. Ainakin he ovat saaneet enemmän ja parempaa huomiota vanhemmiltaan, myös miesoletetuilta sellaisilta. ”Pehmoisistä” ei enää kukaan puhu, vaan miehelle on yleensä kunnia-asia olla mukana lapsenhoidossa. Huumoria toki elokuvaväen mielestä edelleen syntyy, jos mies vastaa yksinomaisesti pikkuvauvan hoidosta. Mutta ihmiskunta edistyy vaikka hitaasti.

Kun ensi viikolla satavuotiaan itsenäisen Suomen juhlinta huipentuu, en oikein osaa suhtautua siihen mitenkään. Minulle Suomen historia ja suomalaisuus näyttäytyvät niin hajanaisina ja erilaisten aikakausien ja ryhmäidentiteettien kokoelmana, että en voi sanoa ymmärtäväni asiasta paljoakaan. Suomen valtio ja sen asema itsenäisenä valtiona muiden joukossa ovat helposti hahmotettavia asioita, ja siinä on tietysti juhlimisen aihetta. Erilaiset tempaukset ja tapahtumat ovat usein vaikuttaneet lähinnä kummallisilta yrityksiltä tehdä edes jotain. Pienillä paikallisilla juhlilla on aina oma funktionsa, mutta mikä yhdistää koko kansakuntaa? Pitäisikö jonkin yhdistää? Mikä on suomalaisuuden kantava ajatus? Kuka sen saa määrittää, ja mihin sitä käytetään? Pitääkö sellainen olla?

Palatakseni otsikkoon, en tosiaankaan ole sitä mieltä että suomalaisuus olisi sairaus. Enhän edes varmasti pysty sanomaan, mitä suomalaisuus on. Tietystä etäisyyden pitämisestä voisi syyttää luterilaisuuden individualistista uskonkäsitystä, mutta sekin oli hyvin seurakuntakeskeistä vuosisatojen ajan. Köyhyys ei tee ihmistä sellaiseksi kuin suomalainen on: maailmassa on paljon köyhempiä kansoja, jotka elävät ja käyttäytyvät toisin. Sotiakin on maailmassa nähty ja paljon tuhoisampia. Suomea ei koskaan miehitetty ja toisen maailmansodan siviiliuhreja oli kolmisensataa. Sisällissodista sanon vain yhden esimerkin: Espanja. Kyllä siellä poskisuudelmia vaihdetaan. Niin sanottua suomettuneisuuden aikaa pidän ihan järkevänä ajanjaksona: kokeillaan sitten näin. Ja siitäkin selvittiin, eikä tästä voine olla eri mieltä vaikka joitakin keinoja ei diggaisikaan.

Oma agendani on tietenkin tullut tekstin kuluessa hyvin selväksi, ja sanotaanhan herravihaa yhdeksi suomalaisuuden peruspiirteeksi. No eihän se ihme ole. Äkkiseltään piti osallistaa asiasta melko vähän innostunut rahvas rakentamaan omaa kansakuntaa, sitten opettaa se tavoille että se osaisi sotiakin niukoilla resursseilla ja kun se sen oppi, alkaa tehdä siitä kansainvälisesti kelvollista porukkaa joka osaa kieliä ja sanoa käsipäivää. Kaikki tämä on myös onnistunut, joten ei suomalaista eliittiä kaikkina näinä vuosina voi moittia ettei olisi tsemppi riittänyt. Vähän vähemmän raa’asti olisi kuitenkin voinut aikojen saatossa kohdella niitä, jotka eivät kehity suunnitelman mukaisesti, ole samaa mieltä kaikesta tai tunnu edes olevan kiinnostuneita koko touhusta.

Elämme muuttuvien merkitysten ja erilaisten tulkintojen aikaa. Tätä kirjoittaessa tuore kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja on pyytänyt kovasti anteeksi kulttuuriministeriltä, että hänen kiitospuheensa maininta junteista sai ministerin tulemaan ulos henkisestä kaapistaan. Hurme arvioi olevansa itse juntti numero yksi, ja että puheen sävyn ymmärsivät kaikki paikalla olleet. Näin lieneekin. Nykyaikana pitkän linjan kirjailijat tai mikä ettei sosiaalihistorian dosentit voivat kokea olevansa jossain määrin juntteja tai ainakin rahvaanlapsia ja sanoakin sen. Itse ainakin olen kokenut, että niin sanottujen vanhojen kulttuurisukujen kasvateilla on lopulta ylimääräinen ässä hihassaan, oli se tietoa, tapa sanoa asioita tai silkkaa asennetta. Ja hyvä niin, osaavia ihmisiähän tässä tarvitaan ja ihmisiä on hauska tarkkailla. Emme kuitenkaan lakkaa elämästä historiassa, omassamme ja toisten, vai siksi että meidän sanotaan olevan yhtä kansakuntaa jonka valtio nyt täyttää sata vuotta.

 

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): alkoholi, äärioikeisto, äitiys, elokuvat, feminismi, historia, huumori, käytöstavat, köyhyys, kirjallisuus, Kotka, kulttuuri, kulutus, lapset, lääketiede, luokka, luterilaisuus, maskuliinisuus, media, mentaliteetti, musiikki, naiseus, nationalismi, politiikka, sankaruus, seksuaalisuus, sota, sukupolvet, sukupuoli, sukututkimus, suomalaisuus, talous, terveys, työelämä, uskonto, vanhemmuus, väkivalta, viihde. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s