Kirjoitusretriitti Berliinissä ja muuta luksusta

Projektimme “Sota-ajan tulevaisuusvisiot. Julkinen keskustelu ja yksityiset tulkinnat vuosien 1941-1944 Suomessa” ei ollut käyttänyt budjetoituja matkarahojaan riittävästi, joten johtajamme prof. Tiina Kinnunen ehdotti, että lähtisimme viimeistelemään (you wish) tekstejämme porukalla Berliiniin juhannusta edeltävällä viikolla. Paikallinen Suomen-instituutti olikin miellyttävä ja rauhallinen työpaikka.

Kyseinen projekti on elämäni toinen Akatemian rahoittama tai ylipäänsä yhteishanke. Edellinen oli Keksityt sankarit vuosina 2006-2008. Siinä, samoin kuin nykyisessä projektissa, todella työskenneltiin yhdessä, jaettiin ideoita ja aineistoja. Hakemus pykättiin ryhmätyönä ja olemme kavereita edelleenkin.

Yhdessä kirjoittaminen voi olla tällaiselle vannoutuneelle introvertille epäilyttävä hanke, mutta kyllä se toimii. Meillä oli neljä päivää aikaa, ja kunakin käsiteltiin aina yhden tutkijan teksti. Vaihdoimme ideoita ja aineistoja, löimme lukkoon suuntaviivoja ja kehittelimme yhteisteoksen alku- ja loppulukuja. Rakentavassa hengessä tapahtunut kommentointi, jonka tavoitteena on nimenomaan auttaa tekstiä eteenpäin ja luoda visio (sic) siitä, millainen se lopulta on, on aika korvaamatonta. Olen erittäin kiitollinen siitä, että pääsimme tekemään näin.

Olisimme tietysti voineet tehdä saman lähempänäkin, mutta kun kerran rahaa oli eikä sitä oikein muuhunkaan voinut käyttää, kelpasi kesäinen Berliinikin. Kaupunki oli kaikille tuttu, eikä turismiin varsinaisesti olisi ollut aikaakaan. Silti ehdimme jutella muutakin kuin tarkkaan ottaen työasioita. Sekin edistää yhteistyötä, kun tietää missä oloissa toinen tekstiään vääntää. Suosittelenkin kaikkia projekteja ottamaan huomioon tämän mahdollisuuden, jos tilanne sen sallii.

Advertisements
This entry was posted in arkistot, matkailu, myötätunto, sota, Suomen Akatemia, tutkijanura, tutkimus, tutkimusrahoitus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s