Julkinen suru ja urheilijan sankaruus

Mari Laukkasen voitokas hiihto ja tunteikas haastattelu avasivat kyynelkanavat ainakin meillä. Laukkasen nousu kauden lopussa, juuri kun valmentaja kamppaili elämästään ja sitten menehtyi, nousee suurten suomalaisten urheilutarinoiden joukkoon.

Surunauhat käsivarressa urheileminen on toki tavallista ja sitä tehdään kaukaisempienkin henkilöiden poismenon vuoksi. Ylipäänsä urheilulta odotetaan suuria tunteita ja selkeitä reaktioita. “Miltä nyt tuntuu?”

Laukkasen maalisuora kuitenkin kertoi myös rituaalien hallinnasta ja ymmärryksestä, että hän edustaa muutakin kuin itseään. Ei näitä voi ulkoa opetella, kyse on kulttuurin tuntemuksesta ja sen kunnioittamisesta. Kukaan Laukkasen uraa ja persoonaa seurannut ei voi uskoa, että kyse olisi ollut muusta kuin spontaanista reaktiosta.

Kun urheilija voittaa, se on paitsi hänen, myös valmentajan työn huipentuma. Oli mitä mieltä hyvänsä tuonpuoleisen olemassaolosta, urheilijan ja valmentajan suhde ei katkea kuolemaan ja Asko Nuutinen oli todellakin läsnä Laukkasen, tietysti koko ampumahiihtojoukkuen suorituksessa.

Huomiota kiinnitti Laukkasen toteamus, että kun ei surua voinut painaa pois mielestä, hän käytti sitä voimavarana. Tarinassa – sillä tämä on nimenomaan tarina – on sankaritarinan ainekset. Kyynikot katsokoot muualle.

Jos mietit, miksi korkeasti koulutetut asiantuntijat liikuttuvat jostain mitä näkevät televisiossa, selitys on yksinkertainen. Kuolema on iso asia, ja sen rituaalit ovat tärkeitä. Kun ne tehdään oikein, siitä kuuluukin liikuttua ja sitä arvostaa. Laukkasen tarinassa ovat läsnä Rocky ja Gladiator, mutta ne ovat keksittyjä ja tämä oli totta.

 

Advertisements
This entry was posted in kuolema, lohdutus, myötätunto, sureminen, suruasu, tunteet, urheilu. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s