Julkinen suru ja urheilijan sankaruus

Mari Laukkasen voitokas hiihto ja tunteikas haastattelu avasivat kyynelkanavat ainakin meillä. Laukkasen nousu kauden lopussa, juuri kun valmentaja kamppaili elämästään ja sitten menehtyi, nousee suurten suomalaisten urheilutarinoiden joukkoon.

Surunauhat käsivarressa urheileminen on toki tavallista ja sitä tehdään kaukaisempienkin henkilöiden poismenon vuoksi. Ylipäänsä urheilulta odotetaan suuria tunteita ja selkeitä reaktioita. ”Miltä nyt tuntuu?”

Laukkasen maalisuora kuitenkin kertoi myös rituaalien hallinnasta ja ymmärryksestä, että hän edustaa muutakin kuin itseään. Ei näitä voi ulkoa opetella, kyse on kulttuurin tuntemuksesta ja sen kunnioittamisesta. Kukaan Laukkasen uraa ja persoonaa seurannut ei voi uskoa, että kyse olisi ollut muusta kuin spontaanista reaktiosta.

Kun urheilija voittaa, se on paitsi hänen, myös valmentajan työn huipentuma. Oli mitä mieltä hyvänsä tuonpuoleisen olemassaolosta, urheilijan ja valmentajan suhde ei katkea kuolemaan ja Asko Nuutinen oli todellakin läsnä Laukkasen, tietysti koko ampumahiihtojoukkuen suorituksessa.

Huomiota kiinnitti Laukkasen toteamus, että kun ei surua voinut painaa pois mielestä, hän käytti sitä voimavarana. Tarinassa – sillä tämä on nimenomaan tarina – on sankaritarinan ainekset. Kyynikot katsokoot muualle.

Jos mietit, miksi korkeasti koulutetut asiantuntijat liikuttuvat jostain mitä näkevät televisiossa, selitys on yksinkertainen. Kuolema on iso asia, ja sen rituaalit ovat tärkeitä. Kun ne tehdään oikein, siitä kuuluukin liikuttua ja sitä arvostaa. Laukkasen tarinassa ovat läsnä Rocky ja Gladiator, mutta ne ovat keksittyjä ja tämä oli totta.

 

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): kuolema, lohdutus, myötätunto, sureminen, suruasu, tunteet, urheilu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s