Setä haluaa selittää

Mitä tapahtuu, kun sedälle käy selväksi, että hän ei saakaan selittää?

Mansplaining, joka on oivallisesti suomennettu setäselittämiseksi, on monesti hilpeä sosiaalisen kanssakäymisen muoto. Monesti, mutta ei aina, miesoletettua nuorempi naisoletettu saa kuulla, että hän ei oikeastaan tiedä tästä aiheesta (monesti väitöskirjansa tms.) oikeastaan yhtään mitään ja miesoletettu sen sijaan arvaa jo otsikosta mistä on kyse. Minulle tätä on jostain syystä tullut hyvin vähän ja harvoin, mutta ilmiö on yleinen ja nostaa päätään aina kun naishenkilö esiintyy asiantuntijana.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa setäselittäjät monesti turhautuvat, kun tarpeeksi monelta taholta kerrotaan ettei hän ymmärrä edes keskustelun perusteita. Eihän se voi olla mahdollista. Mies kun tulee tiettyyn ikään, sillä pelaa ensisijaisesti omanarvontunto ja varsinkin jos mies ei ole vähään aikaan joutunut haastamaan itseään monimutkaisissa kysymyksissä, vaan delegoinut ne alaisilleen tai pistellyt menemään kokemuksen voimalla, ahdistus on ymmärrettävää.

Niin sanotuissa maahanmuuttokriittisissä piireissä on monenlaista kulkijaa ja sukupolvea. Vanhan polven natsit ovat monesti sangen omintakeisia henkilöitä, jotka olisivat lähinnä huvittavia, elleivät he saisi ihmisiä piinatessaan ja kannatusta saadessaan aikaan niin paljon pahaa. On sivistysrasisteja, joilla on edellytyksiä korkean tason poliittiseen toimintaan. On nuoren polven kansallissosialisteja, jotka ovat kasvaneet Suomen tämänhetkiseen ilmapiiriin ja siksi kenties pelottavimpia. Suuri enemmistö on omista syistään mukana olevaa heterogeenistä (sic) porukkaa, jota ei voi yleistää miksikään paskasakiksi vaikka eri mieltä olevan mieli tekisi.

Ja sitten on mukaan langenneita setäselittäjiä, joskus hyvin yllättäviäkin tyyppejä. Että tuokin. Miksi hän, joka on jopa tullut tunnetuksi humaanina ihmisenä? Näen selityksenä setäselittämisen tyydyttämättä jääneen tarpeen. Selittämisessähän ei ole tärkeää vain oikeassa oleminen vaan myös kannatuksen saaminen.

Setäselittäjä on voinut pitää homovitsejä harmittomina, ja ihan hienona asiana, että hänen lapsensa luokalle tulee uusi oppilas jolla on varmasti hyvä rytmitaju. Kun hänen määritelmänsä kyseenalaistetaan, ja niiden kohteet jopa haluavat itse määritellä itsensä, ahdistus on ymmärrettävää sinänsä. Uuden oppiminen ja toisenlaisten näkökulmien kuunteleminen on aina vaikeaa.

Selittäjän reaktio jäisi kenties lievemmäksi, ellei tämän ahdistuksen harpunkieliä olisi nykyään soittelemassa niin laaja ja aktiivinen porukka ensisijaisesti sosiaalisessa medissa pyörivää väkeä, joka tarttuu tämänkaltaisiin ulostuloihin innokkaasti ja komppaa ja tsemppaa ja kas, meillä on uusi, tunnettu henkilö edustamassa maahanmuuttokritiikkiä vaikka hän varmaan kutsuukin sitä ihan normaaliksi ajatteluksi ja tolkullisuudeksi. Mitä se ehkä 30 vuotta sitten olikin.

Paljon on puhuttu erityisesti rasismin normalisoitumisesta. Se tapahtuu juuri näin: ihminen, jolta on totuttu saamaan, jos ei nyt aina punnittuja puheenvuoroja niin ihan mukavia juttuja nyt ainakin, alkaa puhua äärioikeiston suulla. Muutammeko mielikuvaamme ihmisestä vai äärioikeistosta?

Kummallisia lausumia on viime vuosina kuultu presidenttiä ja pääministeriä myöten, kun ei tarkisteta eikä mietitä. Ja juuri siksi näkyväksi tekeminen on paras keino taistella rasismia vastaan. Kerrotaan, miten siitä puhutaan, miten sen edustajat toimivat, miksi se ei ole mitenkään tavallista suomalaisuutta vaan kansainvälinen aatesuuntaus, joka on levinnyt Suomeenkin. Luontaisen vieraan pelon voi ylittää ja oppia uutta. Jopa setäselittäjä.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): ikääntyminen, maskuliinisuus, rasismi, sukupolvet, sukupuoli, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s