Julkisen puhumisen velvollisuus ja oikeus

Niin sanottua ”tolkun ihmisten” tapausta on jo pöyhitty niin paljon, että sanon vain tämän:

Velvollisuus puuttua yhteiskunnan asioihin, mielipiteen muodostaminen niistä, ei ole mikään vasemmistolainen keksintö eikä feministien saatanallinen päähänpisto. Se on vanha miespuolisten täysivaltaisten kansalaisten, jo ennen kansalaisuuden käsitettä sukujen edustajien, velvollisuus ja myös oikeus. Ihminen ei voi paeta vastuutaan siksi, että asia on vaikea tai voi aiheuttaa ristiriitoja.

Mitenkään muuten kuin suomalaisen oikeiston kommaritraumasta johtuvaksi en voi ymmärtää sitä, että nykyinen natsikeskustelu kulkee sellaisia latuja kuin kulkee. Kaiketi muuallakin rasismin vastustajat yritetään leimata omituisiksi hörhöiksi, mutta että samassa määrin? Kertokaa viisaammat. Joka tapauksessa aiheen välttely ja sen villaisella painamisen halu antaa synkän kuvan siitä, miten oikeisto suhtautuu omiin perinteisiinsä. Te keksitte ihmisoikeudet, te keksitte kansalaisvapaudet, te keksitte tasa-arvon vaikkette sitten kovin mieluusti niitä kaikille antaneetkaan.

Naisten äänen kuuluminen rasismikeskusteluissa antaa niille erityisen huonon kaiun, koska kansalaisvapauksien kuuluminen naisille on aina vähän kiikun kaakun ja oikeuksista joutuu jatkuvasti vääntämään ainakin retorisella tasolla, joskus käytännössä. Äärioikeiston naisviha lienee vaikeasti käsiteltävä asia niille, joilla on itselläänkin vielä asiassa tekemistä. Siksikin ”keskusteluun” on vaikea osallistua, koska joutuisi puolustamaan ihmisiä joita ei halua puolustaa. Kommariämmiä. Feministejä. Vaikka myös naispuoliset oikeistopoliitikot saavat samaa saastaa niskaansa, jos ryhtyvät väittelemään natsien kanssa. Niille me olemme kaikki yhtä, se kannattaa ymmärtää heti alkuun.

Yhteiskunta ei ole vain oikeuksia vaan velvollisuuksia. Kyllä tämä mieleen muistuu silloin, kun sosiaalituista puhutaan, mutta kun ihmiset korottavat äänensä, eivätkä edes vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan vaan sen puolesta, ollaan hyssyttelemässä että antakeepa olla. Mitä tämä tällainen nyt on?

Yksityisyys on toinen hieno porvarillinen keksintö. Sen suojiin halutaan nyt paeta, olla olematta poliittinen ihminen, olla silleen fiksusti vaan niin ehkäpä tämä menee ohi. Onhan kaikilla oikeus mielipiteeseen. Niin on. Käytä omaasi, tolkun ihminen, jos sellainen olet.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): äärioikeisto, politiikka, rasismi, terrorismi, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s