Lemmy Kilmisterin hyvä kuolema

Motörhead-legendan kuolema on näkynyt laajasti mediassa, mikä Lemmyn ikonisen aseman huomioon ottaen on asianmukaista. Nyt on toisaalta yksi huoli vähemmän, ja tarvitsee enää miettiä, millaisen maailman jätämme Keith Richardsille.

Erityisesti kuolemantutkijan huomiota Lemmy-muisteloissa ja uutisoinnissa on kiinnittänyt tietty patetian ja sentimentaalisuuden puute. Artisti eli sellaisen elämän kuin halusi, saavuttaen tästä huolimatta 70 vuoden kunnioitettavan iän, ilmeisen tolkuissaan ainakin rockpiirien mittapuulla.

Kuten oheisesta, tarkempaan analyysiin ottamastamme Rolling Stonen artikkelista ilmenee, Lemmy ei kuollut unohdettuna eikä yksinäisenä, toisin kuin moni varsinkin suomalainen alkoholinhuuruinen musiikkisankari. Hän oli juuri viettänyt syntymäpäiviään Whiskey A Go Go’ssa, (väistämättä) nuorempien artistien ja ystävien keskellä, ihailtuna ja kunnioitettuna. Huumoriakin vielä löytyi, vaikka hän oli silminnähden väsynyt ja kuuluisa päihteidenkäyttö oli jo täytynyt jättää vähemmälle.

Tarinasta puuttuu yksi emotionaalista hersytystä lisäävän elementti eli perhe, mutta sen tuntuvat ainakin Rolling Stonen mukaan hyvin korvanneen manageri ja muut ammatilliset läheiset. Yhdessä mennään lääkäriin ja kuullaan syöpädiagnoosi. Manageri olisi halunnut pitää syövän salassa, mutta Lemmyn urheus oli suurempi.

Singerman was inclined to keep the diagnosis private and announce only that Lemmy was gravely ill and needed to be left alone. ”He was like, ’No, no. You go ahead and put out a press release. I want people to know it was cancer. It’s a bad thing and they should know it.’ That’s how he felt.”

 
Kuolevan olot järjestetään mukaviksi ja ystävät ja tutut lupaavat tulla pian käymään. Mutta nopean rytmin mies on nopeampi ja päättää kuolla kaksi päivää kuolemantuomion jälkeen. Ei kahta eikä kuutta kuukautta nyyhkimistä, mikä britille olisikin ollut kiusallista.

Tämä on tarina hyvästä kuolemasta. Läheisten keskellä, lähes työnsä ääreen, takuulla tappavaan tautiin, kunnioitettuna ja arvostettuna. Ennen pahempia kipuja. Kukapa ei haluaisi kuolla niin kun jokaisen kuitenkin täytyy.

Odotamme uutisointia Lemmyn hautajaisista. Mahtaako tulossa olla pieni tilaisuus vai metallinen megablast?

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s