Myötätunnon kestävyysvaje

Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kulut puhuttavat. Asiasta voidaan tietysti puhua siinä missä muistakin asioista, mutta ihmisten avun tarve ei muutu siinä vaiheessa kun heistä aiheutuu kuluja. Kiihkeimmin asiasta puhuvat ne, joiden ajatusten taustalla on puhdas rasismi. Rasismi on sitä, että olettaa ihmisen alkuperän määrittävän hänen rehellisyytensä, työkykynsä ja -halunsa, ja että kaikki tiettyyn ryhmään kuuluvat ovat samanlaisia.

Ihmisten näkeminen ryhminä on tietysti kätevää, kun pitää keskustella isoista asioista. Suuret tunteet liittyvät isoihin asioihin. Myötätunto, kyky asettua toisen ihmisen asemaan, on vaikea asia suomalaisille ja kenties muillekin ihmisille, en tiedä kun en kovin hyvin tunne kuin suomalaisia. Joka tapauksessa pakolaisiin liitetty myötätunnon vaatimus ja suoranaisen säälin tarve herättää joissakin ihmisissä jopa vihaa. Tunteet ovat raskaita tuntea, ja isot asiat vaikeita käsittää. Ankarat vaatimukset ahdistavat ja kanavoituvat helppoihin ratkaisuihin.

En puhu tästä ulkopuolisena, vaan olen usein itsekin kokenut rankaksi herätellä myötätuntoani taas yhden maailman pahuuden edessä. Ei kaikkea jaksa. Mutta pitääkö asiaa tai ihmistä vihata, jos oma jaksaminen on kortilla?

Muualta tulleiden ihmisten avun tarve asetetaan helposti suomalaisten avun tarvetta vasten. Että omat pitäisi hoitaa ensin. Tähän on vastattu mm. kysymällä, kuinka moni pakolaisvastaisissa mielenosoituksissa heiluvista on tehnyt päivääkään vapaaehtoistyötä vaikkapa vanhainkodeissa tai antanut rahaa kotimaisiin keräyksiin. Ja sitten on tapauksia, joissa myötätunto karisee huumoriksi. Että tämäkin vielä.

Juttelin hiljattain ystävän kanssa elämän ongelmista, ja huomasimme, miten suomalaisen tapa lohduttaa on usein se, että aletaan kertoa omista ongelmista. Tässä tapauksessa se toimi ihan hyvin, ja kun ihmiset ovat samanlaisissa elämäntilanteissa, kokemus on jopa rikastuttava. Suomen kaltaisessa melko tasa-arvoisessa maassa on helppo löytää niitä omia kuplia, joissa kaikilla menee suunnilleen samalla tavalla ja myötätunto on taattu.

Tarvitseeko toisen ihmisen asemaan sitten aina asettua sosiologisen tarkasti, tai kyetä kuvittelemaan itsensä tilanteeseen josta ei ole minkäänlaista kokemusta? Eikö riittäisi sen ymmärtäminen, että ihmisellä on paha olla ja että hän tarvitsee tukea ja kuuntelijaa?

Surevien kohtaamisessa ongelma on usein akuutti. Jos ei ole kokenut aivan vastaavaa surua, tai toisen suru on todella pakahduttavaa, ei osata sanoa oikein mitään. Ja kuten usein olen sanonut ja tulen sanomaan, ei tarvitsekaan sanoa mitään. Toisen ihmisen hyväksyminen sellaisena kuin hän on, kärsivänä, tarvitsevana, se riittää. Kuunteleminen riittää. Jos ei ole yhteistä kieltä, läsnäolo ja yhdessä tekeminen ovat jo paljon.

Olen itsekin kokenut suomalaisen ”myötätunnon” usein raskaaksi. Ihmisen pitää todistaa, että hänellä on oikeus voida pahoin, että olosuhteet ovat varmasti niin kauheat että tsemppi ei riitä, ja että pelkkä ryhdistäytyminen ja itsesäälistä luopuminen eivät ole ratkaisu. Pitää vakuuttaa toinen ihminen siitä, että hänellä ei ole oikeutta paeta paikalta tai viis veisata toisen olosta. Silti hyväkin ystävä voi kehottaa hakeutumaan ennemmin terapiaan kuin jatkamaan juttua hänen kanssaan.

Itse asiassa suomalaiset suhtautuvat pakolaisiin kuin toisiinsa. Todista avuntarpeesi! Kalliiksi tulet kun siinä vaan makaat! Mikä luulet olevasi kun tänne tulet, ihan hyvä sinulla olisi ollut, tyhjästä valitat! Kunnon ihmisellä ei koskaan ole mikään hätä!

Onko meillä varaa tähän myötätunnon pahenevaan kestävyysvajeeseen?

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): lohdutus, myötätunto, pakolaiset, rasismi, sureminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s