Mihin ministeri Mäntylä olisi voinut kiinnittää huomiota

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä haluaa alentaa turvapaikanhakijoiden tukia ”merkittävästi”.  Perussuomalaiset tunnetusti tekevät hallituksessakin politiikkaa vain omille äänestäjilleen ja seuraavia vaaleja ajatellen, joten tätä aivopierua ei kannata pohtia sen enempää. Se, että kokoomuksen piilopersu Arto Satonen on samoilla linjoilla ei yllätä ketään. Mutta mihin ministeri olisi voinut kiinnittää huomiota, mikä on tällä nimenomaisella hetkellä ongelma?

  1. Vastaanottokeskusten tilat. Soveltuvatko kaikki tilat majoitukseen, ovatko ne riittäviä, onko telttamajoituksesta tulossa pitkäaikaista?
  2. Vastaanottokeskusten resurssit. Onko henkilökuntaa tarpeeksi, miten vapaaehtoistyö järjestetään pitemmällä aikavälillä?
  3. Vastaanottokeskusten turvallisuuden turvaaminen – mutta hei, ne perussuomalaisten äänestäjäthän keskuksia uhkaavat! Oho, ei tätä sentään listalle.
  4. Tulijoiden tutustuttaminen Suomeen ja maassa tarpeellisiin tietoihin ja taitoihin. Moni tulija ei suinkaan ole peräisin vuohien keskeltä vuoristosta, mutta joka maassa on omat kommervenkkinsä. Ja joka tapauksessa kieltä on hyvä osata mahdollisimman pian.
  5. Tulijoiden mahdollinen henkinen huolto eli suomeksi mielenterveyspalvelut. Fyysinen terveys on helppo todeta, sodan keskeltä tulevien psyykkinen terveys voi oireilla pitkänkin ajan päästä.
  6. Tulijoita voi tosiaan ”aktivoida”, mielekäs tekeminen kiinnostaakin monia jo nyt. Toimintaa on hyvä kehittää, ensisijaisesti vapaaehtoispohjalta. Katso edellinen kohta, ihmisiä ei voi heitellä miten vain.

Mutta koska sosiaali- ja terveysministeri ei piittaa paskaakaan ihmisten hyvinvoinnista, hän mieluummin haluaa leikata tukia. Ilmeisesti muutamalla satasella kuussa pidetään niin mahtavat bileet, että se kismittää ministeriä. Hyvä muistaa, millä hän olettaa ihmisen tässä maassa tulevan toimeen, kun seuraavaksi leikataan ihan niin sanottujen kantasuomalaisten saamia tukia. Ja vastikkeellisuushan on edessä piankin, kaikilla.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): politiikka, talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s