Sukututkimusta kiireisille

Sukututkimus on kunnioitettava harrastus ja genealogiaa tarvitaan monesti historiantutkimuksessa, mutta jostain syystä se ei minua erityisesti viehätä. Kenties henkilökohtaisesti tuntemani sukulaiset ovat jo tehneet niin lähtemättömän vaikutuksen, että enempään ei ole voimia, kuka tietää. Joka tapauksessa muiden kokoon haalimat sukutaulut ja sukukirjat saavat riittää. Yhden artikkelin kirjoitin Kemppaiset Kainuusta II -teokseen, sen kummemmin liittymättä seuraan.

Mielenkiintoisia fragmentteja löytyy silti ihan yrittämättä. En tiedä isäni suvun Amerikansiirtolaisuudesta mitään, oletin että sitä ei ole ollut. Ja Kemppaisia on useampaa sorttia ja kaikille en ole sukua lainkaan. Silti ystävän ja kollegan Juhana Aunesluoman Minnesotasta löytämä kylä ja katu kiehtovat mieltä.

kemppainen

Kyseessä on millä tahansa mittapuulla pahainen peräkylä ja Kemppainen Road on kaiken lisäksi umpiperä. Kylä sijaitsee lähellä Kanadan rajaa, joten asiaan perehtymätönkin hoksaa maisemien ja ilmaston muistuttavan melko lailla Kainuuta. ”With an average annual temperature of 34.5 °F (1.4 °C), Embarrass is the coldest place in Minnesota,” kertoo Wikipedia.

Niin, paikkakunnan nimi on tosiaan Embarrass. ”The name Embarrass was derived from the French word embarras, based on its meaning of ”to hinder with obstacles or difficulties”. It was given this name by the French fur traders who were some of the first Europeans to visit the area, and who found the narrow, shallow river very difficult to navigate, and named the river ”Embarras”.”

No, nöyrryin sitten vilkaisemaan Ellis Islandin arkistoja netissä ja onhan siellä Sotkamon, Kajaanin ja Paltamon Kemppaisia, joissa sukulaisia todennäköisimmin on. (Hurmaavaa tuo paikannimien litterointi amerikkalaisittain, muuten.)

Se tästä toistaiseksi. Lähdin veivaamaan vielä Familysearchia, mutta on muitakin töitä. Palaan aiheeseen paremmalla ajalla. Ken haluaa näitä alkaa kaivella oman sukunsa osalta, on hän hyvä vain. Minnesotassa tekisi mieli kyllä joskus käydä ja varmaan käynkin, maahanmuutto on aina mielenkiintoinen aihe.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): Amerikanserkut, Minnesota, siirtolaisuus, sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s