Turvapaikanhakijoita tulossa – naiset riehaantuivat!

Turvapaikanhakijoiden saapuminen herättää monenlaisia tunteita. Eniten äänessä ovat rasistiset ihmisperseet, mutta myös myönteisiä reaktioita on nähty. Monet naiset ovat suorastaan innostuneita asiasta. Ja tietty sekopääjengi on tietävinään, miksi naisia kiihottaa ulkomaalaisten saapuminen, mutta minä tiedän sen varmasti. (Sisältää sukupuolitettua letkauttelua, pahoittelut niille joita se loukkaa.)

Kuulun Facebookissa muutamaankin ryhmään, jotka koostuvat lähinnä keskiluokkaisista perheenäideistä. Tavarasta eroon pääseminen, mieluiten  kierrättämällä, on näissä ryhmissä joko pääasiallinen aihe tai merkittävä sivujuonne. Alueelle perustettava vastaanottokeskus on näihin projekteihin hukkuville mammoille lottovoitto: joku todella tarvitsee meidän pieneksi jääneitä lastenvaatteita ja miehen ihan hyvää paitaa, jota se ei enää käytä! Voisiko sinne viedä lelujakin? Mitähän kellarissa/autotallissa/romuhuoneessa vielä olisikaan…

Ihminen, annettakoon hänelle tämä nimi vaikkei mieli tekisi, joka hädin tuskin tietää, mistä hänen sukkansa ja kalsarinsa tulevat eikä niiden peseminenkään kovin tuttua ole, ei tiedä miten vaurasta suomalainen keskimääräinen arki on. Kodistaan huolehtiva ja sen edes alkeellisen järjestyksen kanssa painiva taas on aivan varma, että meiltä riittää vaikka mitä maailman hädänalaisille. Tavaraa on useimmilla aivan liikaa, eikä suurin ongelma isolle osalle kansasta ole se, miten sitä saisi vaan miten siitä pääsisi eroon.

On totta, että Suomessakin on köyhiä ja suunnitellut leikkaukset iskevät juuri heikompiosaisiin. Suomen sisäiset jaot tehdään Suomessa, ja niistä ovat vastuussa kotimaan poliitikot. Suomalaisten köyhyys on suomalaisten valinta. Tilanne on kuitenkin myös se, että kirpputoreillakaan ei enää liiku kuin hyvälaatuinen tavara ja lähes ilmaiseksi sekin. Me hukumme tavaraan. Miten köyhä on maa, jossa useimpien perheenäitien suurin huoli ei ole se, miten saada ruokaa ja vaatteita lapsilleen vaan minne laittaisi ylimääräiset ja estäisi jälkikasvua lihomasta? Rikkautta on se, että ainakin osa heistä huomaa voivansa auttaa muita. Ei anneta tosielämälle heipat jo aikaa sitten heittäneiden ihmisperseiden määrittää sitä, millainen  maa Suomi on.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): arkielämä, köyhyys, pakolaiset, politiikka, sukupuoli. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s