Surukonferenssi 2015 paikan päältä

Tänä vuonna Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura osallistui aiempaa enemmän Surukonferenssin järjestelyihin. Tieteelliset sessiot ovat tietysti edelleen vahvin alueemme. Puheenjohdin eilisen session, josta piirtyi mielenkiintoinen kaari itsemurhan historiasta kotisaattohoidon tulevaisuuteen. Käsittelimme siinä välissä kokemuksia sisaruksen kuolemasta, nuorten kokemuksia perheenjäsenen kuolemasta ja yliluonnollisia ilmiöitä läheisen kuoltua.

Mahtaako yliluonnollisissa, myönteisiksi mielletyissä kokemuksissa olla kyse yhteyden puuttumisesta itse kuoleman tapahtumaan, ja muuttaako kotona kuoleminen asiaa jotenkin? En tiedä, mutta mieleen tuli tämäkin. Se on ainakin selvää, että usko läheisten vainajien pahantahtoisuuteen on pitkälti kadonnut suomalaisesta uskomusmaailmasta.

Surukonferenssissa kiinnostavia ovat esitysten lisäksi keskustelut. Jotenkin minulla on eniten yhteistä hautausalan ja pappien kanssa, terapiapuoleen ei synny samalla lailla kontaktia. Tai ehkä se on vain ajan kysymys ja sattumaa, että näin on toistaiseksi käynyt. Musiikkiterapeutin kanssa vaihdoimme kyllä pari sanaa Mokoma-yhtyeestä.

Tänään on toistaiseksi puhuttu kuolemasta työyhteisössä ja kokemuspuheenvuorossa myös lapsen kuolemasta, ja iltapäivällä on ohjelmassa tieteellisiä esitelmiä aiheesta. Onneksi vaikuttavat olevan sen verran etäännyttäviä lähestymistavaltaan, että ne jaksaa kuunnella. En tarkoita, että liikuttuminen oli huono asia, mutta vetää se ventiksi eilisen kaltaisen sosiaalisuussuman jälkeen.

En ole kokenut lapsen kuolemaa enkä edes kovin vakavaa sairastumista (vaikka kerran vatsatautisen vanhemmille oltiinkin Lastenklinikalla vihaisia), mutta aihe koskettaa varmasti kaikkia, vaikkei olisi omia lapsia lainkaan. Siksi en vaihtaisi näitä Surukonferenssin eri osioita mihinkään.

Advertisements
This entry was posted in äitiys, enkelit, hautausala, kuolema, kuoleminen, SKTS, Tampereen yliopisto, tuonpuoleinen, uskonto. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s