Poliitikon asiantuntemus ja kannattajien käytös

Normaalisti poliitikon oletetaan olevan jossain määrin tuttu niiden aiheiden kanssa, joita hän nostaa yhteiskunnallisessa keskustelussa esille. Maataloudesta puhuu maanviljelijä, liike-elämästä yrittäjä, koulutuksesta opettaja, työehtosopimuksista ay-ihminen. Tämä takaa, että eri asioissa keskustellaan muutenkin kuin mutu-tuntumalla ja eri ryhmien edut otetaan huomioon. Politiikkaan ryhtyviltä tutkijoilta odotetaan oman erikoisalansa hallintaa ja asiantuntemusta. Jokainen äänestää “omaa” edustajaansa; valtiopäivillä sitten mitellään, miten kukin saa äänensä kuuluviin ja asiaansa ajettua.

On myös ihmisiä, jotka eivät tiedä jankuttamistaan asioista omakohtaisesti mitään eivätkä ymmärrä saamiaan tietoja vaikka ne heille huolella selitettäisiin, mutta se ei estä heitä jatkamasta jankutustaan eikä joitakin ihmisiä uskomasta heitä. Se, että asioista paremmin perillä olevien kimppuun hyökätään yli normaalin poliittisen keskustelun ja kunniallisen käytöksen, kuvastaa valheen aiheuttaman epävarmuuden tuottamaa ahdistusta. Mitenkään muuten ei voi ymmärtää esimerkiksi Veronika Honkasalon Jussi Halla-ahon kannattajien taholta osakseen saamaa “palautetta”.

Erityisen kiinnostavia ovat näiden, hallaboteiksikin kutsuttujen tyyppien esittämät näkemykset Honkasalon perhe-elämästä. Minä en asiaa tunne, tunnen kyllä Honkasalon äidin mutta meillä on ollut muutakin puhuttavaa kuin hänen lastensa ihmissuhteet. Kuten alussa esitin, normaalisti poliitikon uskottavuutta vain lisäävät omakohtaiset kokemukset asioista, joita hän ajaa. Maahanmuuton kyseessä ollessa varsinkin naisten läheisillä suhteilla maahanmuuttajiin on kuitenkin vastustajien parissa poikkeuksellisen iljettävä kaiku. Jokainen kyökkipsykologikin voi päätellä, että kyse ei ole vain rationaalisesta poliittisesta argumentaatiosta, vaan jostain syvemmästä ongelmasta ihmisen psyykessä.

Klo 11.50 lisätty ensimmäiseen kappaleeseen lause: “Politiikkaan ryhtyviltä tutkijoilta odotetaan oman erikoisalansa hallintaa ja asiantuntemusta.”

Advertisements
This entry was posted in politiikka, rasismi, sukupuoli. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s