Poliitikon asiantuntemus ja kannattajien käytös

Normaalisti poliitikon oletetaan olevan jossain määrin tuttu niiden aiheiden kanssa, joita hän nostaa yhteiskunnallisessa keskustelussa esille. Maataloudesta puhuu maanviljelijä, liike-elämästä yrittäjä, koulutuksesta opettaja, työehtosopimuksista ay-ihminen. Tämä takaa, että eri asioissa keskustellaan muutenkin kuin mutu-tuntumalla ja eri ryhmien edut otetaan huomioon. Politiikkaan ryhtyviltä tutkijoilta odotetaan oman erikoisalansa hallintaa ja asiantuntemusta. Jokainen äänestää ”omaa” edustajaansa; valtiopäivillä sitten mitellään, miten kukin saa äänensä kuuluviin ja asiaansa ajettua.

On myös ihmisiä, jotka eivät tiedä jankuttamistaan asioista omakohtaisesti mitään eivätkä ymmärrä saamiaan tietoja vaikka ne heille huolella selitettäisiin, mutta se ei estä heitä jatkamasta jankutustaan eikä joitakin ihmisiä uskomasta heitä. Se, että asioista paremmin perillä olevien kimppuun hyökätään yli normaalin poliittisen keskustelun ja kunniallisen käytöksen, kuvastaa valheen aiheuttaman epävarmuuden tuottamaa ahdistusta. Mitenkään muuten ei voi ymmärtää esimerkiksi Veronika Honkasalon Jussi Halla-ahon kannattajien taholta osakseen saamaa ”palautetta”.

Erityisen kiinnostavia ovat näiden, hallaboteiksikin kutsuttujen tyyppien esittämät näkemykset Honkasalon perhe-elämästä. Minä en asiaa tunne, tunnen kyllä Honkasalon äidin mutta meillä on ollut muutakin puhuttavaa kuin hänen lastensa ihmissuhteet. Kuten alussa esitin, normaalisti poliitikon uskottavuutta vain lisäävät omakohtaiset kokemukset asioista, joita hän ajaa. Maahanmuuton kyseessä ollessa varsinkin naisten läheisillä suhteilla maahanmuuttajiin on kuitenkin vastustajien parissa poikkeuksellisen iljettävä kaiku. Jokainen kyökkipsykologikin voi päätellä, että kyse ei ole vain rationaalisesta poliittisesta argumentaatiosta, vaan jostain syvemmästä ongelmasta ihmisen psyykessä.

Klo 11.50 lisätty ensimmäiseen kappaleeseen lause: ”Politiikkaan ryhtyviltä tutkijoilta odotetaan oman erikoisalansa hallintaa ja asiantuntemusta.”

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): politiikka, rasismi, sukupuoli. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s