Tipaton tammikuu ja muita kulttuurisia konstruktioita

Alkoholi, tuo juovuttava päihde. Tuskin on tarpeeksi latteaa aloitusta niin tympeälle aiheelle, mutta ihmisiä se aina vain jaksaa keskusteluttaa.

Kuka ratkeaa ryyppäämään Koffin mainostölkin nähdessään, tuhoutuuko nuoriso jos se ei näe samppanjamainoksia ja pitäisikö teinille tarjota kotona viiniä vai ei. Onko alkoholisti jos ei vietä tipatonta tammikuuta vai jos nimenomaan viettää. Edistääkö punaviini tai olut terveyttä vai viekö se sen, antioksidantit syöpäsolut aivosolut lisääntymisterveys. Ja niin edelleen.

Minulla on muutamia syitä, joiden vuoksi nautin itse alkoholia ja toivon teidän muidenkin nauttivan.

1. Karaoke. Suomalainenhan ei uskalla laulaa julkisesti kuin kolmen promillen soosissa. Ja sen kyllä huomaa. Kun ollaan kapakassa, voi teeskennellä olevansa aika seipäässä itsekin, jotta ei paljastuisi, mitä kaikkea uskaltaa tehdä lähes tai kokonaan selvin päin. Koska kulttuuri.

2. Uusien ihmisten tapaaminen. Mikään ei riko jäätä niin tehokkaasti kuin yhteiset salaisuudet. Kun me tässä nyt nautimme näitä turmiollisia juovutusjuomia, pääsemme lähes kieltolain aikaisiin tunnelmiin ja olemme ikuisesti kohtaloissa yhteen liitetyt. Tai jotain. Tulee ihan nuoruus ja kaljakassit mieleen. Jos porukka oikeasti tempaisee rään poskelle, se voi yhdistää hyvin syvällisesti. Tästä ei sitten todellakaan puhuta.

3. Rituaalit ja rentoutuminen. Koska usko alkoholin myönteisiin vaikutuksiin on niin vahva, niin nauttikaa nyt hyvät ihmiset sitä sitten. Eihän kesäloma ala eikä vuosi vaihdu, ellei jotain juoda. Jos eläinkankkunen on tavoitteenne, voi käydä muutenkin hullusti, mutta pieni sikunanmaku suussa vakuuttaa, että edellisenä iltana oli takuulla hauskaa ja elämä on ollut hetken elämisen arvoista. Kun jättää hampaat pesemättä yhden kossupaukun jälkeen, efektin saa helposti aikaan.

Mutta jos aiotte naukkailla omianne yhteisten tarjoilujen lisäksi, napata pari psyykenlääkettä siihen seuraksi ja alkaa valittaa kurjaa elämäänne ja haukkua kaikki siihen syylliset, minkä jälkeen hankitte mustan silmän ja sukupuolitaudin sekä rattijuopumussyytteen, älkää sekoittako minua siihen. Teillä on ongelmia, oli alkoholia tai ei, enkä minä voi niitä ratkaista, nautin alkoholia eli en.

Alkoholin myönteiset vaikutukset saa aikaan huomattavasti vähemmällä. Kaikki eivät tarvitse alkoholia mihinkään, mutta jos olette selvin päin mykkiä tuijottajia tai rasittavia kitisijöitä, puhutte vain tylsästä työstänne ettekä tanssi ettekä laula kirveelläkään (sic), niin juokaa, ihmiset, juokaa. Muuten ei ole pakko.

Jos ongelmana on se, että ei voi ottaa yhtään vaan ränni kutsuu heti, sitten ette ota yhtään. Tammikuussa tai muulloinkaan. Lupaan etten kysele tyhmiä, koska yllä todetut ilkeän ironiset kommenttini ovat tarkoitetut niin sanotuille kohtuukäyttäjille.

Hyvää alkanutta vuotta.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): alkoholi, kulttuuri, kulutus, terveys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s