Ensitreffit alttarilla ja mihin vallankumousta tarvitaan

Ei ole tullut vastaan vielä yhtään myönteistä arviota tammikuussa alkavasta tositelevisiosarjasta Ensitreffit alttarilla. Ehkä siksi, että ystäväpiirini on yleensä vihreimmän nuoruutensa ohittanutta ja lopulta sangen vakavamielisesti elämään suhtautuvaa. Varsinkin verrattuna tasa-arvoisen avioliittolain aiheuttamaan kohuun koko ohjelmasarja tuntuu lähinnä pilkanteolta.

Mutta kaikelle on annettava mahdollisuus ja omia ennakkoluulojaan on tarkasteltava kriittisesti. Ohjelmasarjan ideanahan on saattaa avioliiton satamaan aiemmin toisilleen tuntemattomia ihmisiä, jotka asiantuntijat ovat arvioineet toisilleen sopiviksi. Parisuhteita ja niiden toimivuutta on tutkittu paljon, joten aivan tolkuton ajatus ei välttämättä ole.

Siihen on vaikea ottaa kantaa, kykenevätkö ohjelmaan värvätyt asiantuntijat tähän. Psykologi Kari Kiianmaasta minulla on varovaisen hyvä käsitys, mutta kovin selkeä se ei ole. Järkyttävintä skeidaa miehistä ja naisista en muista hänen sanomakseen kirjatun. Maaret Kalliosta en tiedä kuin vaihtelevantasoisen Helsingin Sanomien blogin. Pastori Kari Kanala on aivan vieras, eikä folkloristi Mari Hatakka soita kovin monia kelloja, ehkä nimi on vilahtanut jossain. Sinänsä tunnen kyllä montakin folkloristia, joilla olisi parisuhteista painavaa sanottavaa. Eivät vain ole tähän ohjelmaan eksyneet.

Ohjelmasarja kyllä kiinnostaa siksikin, että oma avioliittoni sai alkuvaiheissaan vauhtia internetin treffipalvelusta ja se psykologisista profiloinneista. Tosin, jos olisimme niitä uskoneet, emme olisi koskaan tavanneet. Emme olleet toisillemme edes kolmenkymmenen sopivimman joukossa. Sinnikkään selaamisen tuloksena löysimme kuitenkin toisemme ja tässä ollaan nyt. Yksivuotias tyttäremme nukahti juuri viereeni sohvalle.

Kenties Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijat kykenevät hienovireisempään tulkintaan kuin mahdollisimman yleiselle tasolle sovitettu tietokoneohjelma. Kenties he osaavat luodata ihmisten itsestään esittämiä totuuksia, nähdä mistä kukin voi oikeastaan joustaa ja mistä ei. Sillä aivan samanlainen ihminen käy lähinnä hermostuttavaksi pitemmän päälle. Yhtä mieltä oleminen ei ole rakkautta, ei edes samanlainen musiikki- tai sisustusmaku. Edes halu parisuhteeseen ei ole näiden lisäksi riittävä syy olla parisuhteessa.

Ohjelmaa puffataan pelottelemalla erojen nykyään niin suurella määrällä. Epäilemättä jo suhteen alussa voi vaikuttaa asiaan. Mutta riittääkö se, että kaikki vaikuttaa oikein hyvältä? Mitä ilmeisimmin ei, koska niin moni tajuaa sittemmin, että on parempi sittenkin yrittää jonkun toisen kanssa.

Toivon, että edes joku ohjelman asiantuntijoista on lukenut romanttista viihdettä. Siinä tulee kaikesta epäuskottavuudesta ja huonosta kirjoittamisesta huolimatta esille rakkauden peruspiirre: jännite. Prinssi ja kyökkipiika, ruhtinatar ja maantierosvo, mitä näitä nyt onkaan. (Toki alhaissyntyisen on hyvä paljastua jossain vaiheessa jalosukuiseksi.) Ähäkutti, ne eivät ikinä usko. Tajuatteko, että juuri me olemme yhdessä? Me, jotka olimme ennen, olemme nyt jotain muuta. Tämän takia rakastuneet ovat ulkopuolisista niin ärsyttäviä: he eivät ota muita mukaan salaisuuksiinsa, vaikka ne näyttäisivät ihan samanlaisilta kuin kaikilla muillakin tuoreilla pariskunnilla. Mutta ne ovat juuri heidän omiaan.

Sikäli kuin ohjelman kanavalla pyörivässä puffissa kuulin pastorin sanomisen oikein, hänen mukaansa ”rakkaus on arkista”. Mutta ei se ole. Se voi tapahtua arjessa, mutta mitään arkista kahden ihmisen vilpittömässä halussa toisiinsa ei ole. Miten kukaan ulkopuolinen voisi määrittää kosmisessa mittakaavassa mitätöntä, mutta kahden ihmisen elämässä vallankumouksellista asiaa?

Mikäpä ettei joku pari voisi oikeasti rakastuakin toisiinsa ohjelman seurauksena. Siitä vain seuraa, että he pyyhkivät asiantuntijoilla pöytää ja karkaavat koko hommasta. Tai niin ainakin toivon. Rakkaus on sen verran ihanaa.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): häät, luokka, media, musiikki, naiseus, perhe. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s