Kuka nyt mitäkin kestää

Kun olin teini, itsemurha oli suosittu aihe. Sen käsittelyn vakavuudesta ja runsaudesta syntyi mielikuva, että harrastus oli nuorison keskuudessa aktiivista. Käsittääkseni tuolloinkin itsensä tappoi tavallisimmin 20-24-vuotias mies, mutta eihän se estänyt varoittamasta teinityttöjä tästä, kuten melkein kaikesta muustakin.

Nyt on esillä itsensä ja osan lapsistaan sangen dramaattisesti surmannut nainen. Ja innokkaat, mielestään vielä hieman liian vähän julkisuudessa olleet naispuoliset bloggarit ovat saaneet kupunsa täyteen. Äidin väsymys on niin suosittu aihe, että tekisi mieli kutsua sitä suorastaan seksikkääksi. MILF jos sen vain saisi hereille.

En ole kuolemantutkijana erikoistunut itsemurhiin, mutta jonkin verran asiasta lukeneena ja kokemusasiantuntijoita kuulleena olen vakuuttunut siitä, että mitään yksiselitteistä kaavaa itsensä surmaamiselle ei ole. Masennus on useimpien itsemurhien taustalla; muut motiivit ovat huomattavasti harvinaisempia.

Ei ole mitään yksiselitteistä rajaa, jonka jälkeen ihminen ei enää jaksa elää. Tsemppikirjallisuus kertoo uskomattomia tarinoita selviytymisestä ja elinvoimasta. Moni uupuu paljon vähempään, ja mitä siitä nyt sitten sanoisi. Olisit ajatellut positiivisesti? Lukenut enemmän Paulo Coelhoa? Mennyt terapiaan omalla rahalla jota ei ole, kun kunnalliseen oli jonoa?

Jokainen ihminen on yksilö, ja jokainen epätoivo ansaitsee sen verran kunnioitusta, että sitä ei sekoiteta omaan elämään ja lempiaiheisiin. Me emme tiedä, eivätkä vainajat palaa kertomaan. Omaisten tukeminen on ainoa järkevä teko. Syiden etsiminen on tässä tukemisessa lähinnä haitaksi, varsinkin kun sen tekee puolituttu saati ventovieras. Joten lopettakaa jo.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): äitiys, itsemurha, media. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kuka nyt mitäkin kestää

  1. Maria sanoo:

    Kyllä ne syyt pitäisi selvittää ja ymmärtää, jotta saataisiin välineitä ehkäistä vastaavia tapahtumia. Melko röyhkeää ehdottaa, että asian vain annettaisiin olla. Miten seuraava perhe sitten saisi oikeanlaista apua, oikeaan aikaan? Tämä perhe ei saanut, nyt pitäisi pyrkiä auttamaan heitä, jotka apua tarvitsevat.

    • IlonaP sanoo:

      Yritin mahdollisimman selvästi ilmaista, että mikään yksittäinen, selkeästi paikallistettava tekijä ei ”aiheuta” itsemurhaa. Yksittäistapauksen reposteleminen ei aiheuta kuin sairasta nautintoa sellaista halajaville ja suunnatonta tuskaa niille, jotka ovat asianosaisia. Perheitä on kyllä syytä tukea huomattavasti enemmän, ja ne oikeistopoliitikkojen nyt kuorossa haukkumat ”virkamiehet” eli julkisen sektorin työntekijät tekisivät sitä paljon ja ammattitaidolla, jos annettaisiin. Lähipiiri on usein liian raskautettua itsekin auttamaan loputtomiin. Julkkisbloggarit ja iltapäivälehdet eivät auta ketään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s