It takes a village to raise a child. How many idiots can that village take?

Älkäämme antako englanninkielisen otsikon hämätä. Kauhea kommunisti Hillary Clinton julkaisi aikanaan tämännimisen kirjan, mihin nähden ajatuksen suosio patamustassa oikeistossa on hämmästyttävä. Kirjassa Clinton kuulemma “advocates a society which meets all of a child’s needs”. Useimmiten olen havainnut, että aikuisten tarpeista lähdetään, kun kylähullut alkavat ruotia lapsiin liittyviä kysymyksiä.

En sen kummemmin jaksa puuttua viimeaikaiseen lastenvaunujupakkaan, totean vain, että jos haluaa säästää, kannattaa ostaa esikoiselle uudet ja käyttää ne loppuun. Kierrätyksessä on hyvin vaihtelevanlaatuista tavaraa. Moni fiksu vanhempi osaa toki itsekin retroilla, joten jos kuvittelit, että vanhat vaunut kertovat aina köyhyydestä, pieleen meni.

Noin yleensä lapsikysymykset aktivoivat yhteiskunnan vähälahjaisimmat yksilöt kommentoimaan, oli kyse varsinaisesta älykkyydestä tai vain moraalisesta hengen köyhyydestä. Jokainen on ollut lapsi ja lapset ovat meidän kaikkien asia, joten vaikka et haluaisi muuta kuin syytää vihamielistä moskaa ilmoille, lapsiin liittyen se on erityisen oikeutettua. Jos vielä kykenet liittämään lapsiin jonkin erityisryhmän, oli se sitten päihdeongelmaiset, seksuaalivähemmistöt tai maahanmuuttajat, aina parempi. Jaa ihmeessä sosiaalisessa mediassa tietoja ihmisistä kuvan ja hetun kanssa. Olethan lasten asialla.

Jotenkin huvittavaa mutta tavallaan surullista on, että kaikkein mukavimpia lapsille ja lasten kanssa oleville ovat ne, joita parempi väki pitäisi varmaan syrjäytyneinä. Harvoin peseytyvät miehet, jotka haiskahtavat tuoreelta viinalta aamutuimaan mutta nostavat vaunut bussiin. Somalinaiset, jotka kaappaavat metroasemalla karanneen pikkupojan helmoihinsa ja palauttavat äidilleen. Piikkipartaiset ja lävistetyt kiukkusilmäiset nuorukaiset, jotka yllättäen pitävät ovea auki lastenvaunujen kanssa liikkuvalle.

Kenellä on aikaa lapselle? Hymykin riittää, kun julkisilla paikoilla ollaan. Olen itse yrittänyt aina näyttää ystävällistä naamaa kaikille lapsille sen jälkeen, kun omien lasten myötä tajusin mitä lapsi odottaa. Eivät ne hienot ja korkeasti ylösrakentavat ajatukset, joita ihmisillä mahtaakaan meistä olla kiinnosta lasta. Hän vain haluaa olla olemassa ja kokea, ettei ole merkityksetön. Myös maahanmuuttajan näköinen lapsi haluaa kokea tämän, ja tarvitsee sitä.

Mahtaako monikaan tulla ajatelleeksi tätä, kun moittii ja paheksuu milloin mitäkin? Että lapset ovat aina lapsia, ja heistä kasvaa sellaisia kuin ympäristö sallii. Sinäkin olet osa lapsen ympäristöä, ei lapsi erottele että tuo täti varmaan niin tärkeä ja kiireinen ja siksi tönii sinua ja äitiäsi ja haukkuu teitä vielä pitkin internettiä. Tämän on kiireisten ja tärkeiden tätien hyvä muistaa.

Advertisements
This entry was posted in käytöstavat, lapset, luokka, perhe, politiikka, rasismi, talous, väkivalta, yhteisö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s