Rituaaleja helpottavia seikkoja

Kuten tunnettua, rituaalit ovat terveellisiä ja hyväksi kaikelle kansalle. Samoin yhteisöjen siunauksellisuudesta on näyttöä. Miksi sitten niin rituaalit kuin yhteisötkin tuntuvat hajoavan, jopa niillä, jotka niiden puolesta välillä puhuvat?

Aiemmin totesin, että halu viettää kaikki merkkipäivät ja muut kekkerit incognito ja pienessä piirissä haittaa pahasti varsinkin sukulaisten yhteydenpitoa. Jos ei olla muuten tekemisissä, ehkä ei olla koskaan tultu kovin läheisiksi, pitäisi olla edes jokin keino kohdata ja vaihtaa kuulumisia. Ehkä kokeakin jotain hauskaa, joka yhdistäisi jatkossa.

Ystävienkin olisi hyvä kokoontua silloin tällöin myös niin sanottuina ruuhkavuosina, eikä aina niitä iänikuisia lounaita. Puolen tunnin safkis ei ole kovin laadukasta kommunikaatiota, vaikka kuulumiset olisi vaihdettu sosiaalisessa mediassa. Harvoin on mahdollista isommalle porukalle jättää yhdeksi illaksi jälkikasvu ja sulkisvuoro ja osallistua kunnon bileisiin. Tästä syystä nelikymppisenä avioituvien on tunnettava vastuunsa, eikä hissutella maistraatissa kahden kesken.

On tietysti syitä, miksi ihmiset etsivät yhteisöjä mieluummin vaikkapa harrastuksista tai katukekkereistä kuin sukulaisista ja ystävistä. Nykyäänkin muuttoliike siirtää ihmisiä pois tuttujen luota, mutta vielä suurempi syy on se, että mainituissa yhteisöissä on liikaa ongelmallisia henkilöitä. Tieteellinen termi heille on kusipää, myös nuijasta puhutaan joillain aloilla. Seuraavassa esitän keinoja minimoida näiden vaikutus ja kenties parantaa lievimmät tapaukset.

1. Tule tilaisuuteen myönteisin ajatuksin. Tyhjästä on paha nyhjästä ja tiedäthän sinä, millaista meillä on. Manhattanin bilehirviöt eivät tule juhliisi vaikka kuinka toivoisit tai pelkäisit, ja syykin on selvä.

2. Opettele keskustelemaan neutraalisti. Vuosikymmenien ajan on pidetty tärkeänä avautua ja kohdata ihmiset rehellisesti, mutta mitä siitäkin on tullut. Kukaan ei halua tavata toisiaan. Sääkin on parempi aihe kuin jalkasieni ja pornoleffat. Varsinkin samassa keskustelussa. Politiikka on siinä ja siinä, jos sinut ns. tunnetaan niin anna mennä vaan. Toisaalta tilannetta on kuvailtu hyväksikäytön omaiseksi, kun vastapuolen edustaja käy kesken perhejuhlan kimppuun, rakentaa olkiukon ja samaan syssyyn polttaa sen tanssien rovion ympärillä. Ukkoparalla ei ole kovin hyvä mieli, vaikka tätähän tämä aina on.

3. Lastenkasvatus on KIELLETTY AIHE. Jokainen tekee mitä pystyy, eikä poikkeuksellinen tilanne osin vieraiden ihmisten keskellä anna aiheesta oikeaa kuvaa kuitenkaan. Voit tunkea näkemyksesi nykynuorista ja pikkulasten hoidosta ennen ja nyt sinne, mistä ne ovat peräisinkin. Jos perheellä näyttää olevan oikeasti hätä, auta heitä arjessa, älä motkota kaikkien kuullen.

4. Arvosta toisia sellaisina kuin he ovat. Petri-serkusta ei sitten tullutkaan ekonomia eikä Pia-täti edelleenkään ole laihtunut, mutta kannattaneeko tuota surra ainakaan enempää kuin he itse. Ainakaan ääneen. Toisen ihmisen ammatti on mikä on, ja sinun on ehkä arvostetumpi tai ainakin tienaat enemmän, mutta eiköhän se ole jo tullut selväksi.

5. Älä anna selvästi luonnehäiriöisten ihmisten pyörittää kuvioitaan. Jos vanhempi rouva ihailee nuorta kauneuttasi (vaikka olisit keski-iässä ja näyttäisit siltä), ja hänen sinua hieman vanhempi tyttärensä ryntää huoneesta ovet paukkuen, tiedät että näiden kanssa tulee vaikeuksia ellei ole jo. Yritä olla kutsumatta ainakaan molempia yhtä aikaa. Asiasta sanominen on ollut myöhäistä jo kauan.

6. Vaikka tunnette vuosikymmenien ajalta, keskustele mieluummin nykyhetkestä, ja menneistä vain niin, että kaikki osaavat siitä iloita. Kuka imi peukaloa kouluikäiseksi saakka ja miten se isovanhempien sodanaikaisen pika-avioliiton ero menikään 1950-luvulla, jospa kuitenkin puhuttaisiin vaikka jalkapallosta.

7. Alkoholi on kaunis ja hieno asia, mutta jos paikalla on kohdan 2 väärin käsittäneitä ihmisiä, se pilaa juhlat aika tarkalleen. ”Annash kun mä kerron shulle mitä elämä on” ei ole kovin kiinnostava aihe. Varsinkin, jos siihen liittyy paikallaolijoiden sättimistä. Kuivin suin olemisen ja rajattoman kännäilyn välimaastoon mahtuu paljon. Kohta 9 liittyy asiaan.

8. Seksi on kaunis ja hieno asia, mutta jos jollain on krampinomainen tarve herättää huomiota tällä suunnalla, tavalla tai toisella, se ei yleensä kohota tunnelmaa. Joko seurauksena on myötähäpeää tai lisää ovien paiskomista. Niin tai näin, jos olet itse tällainen henkilö niin pue kunnolla päällesi ja pidä käpäläsi kurissa. Pokaat sitten vaikka työpaikalla, sen voi aina vaihtaa.

9. Keksi tekemistä. Kesällä voi viritellä pihapelejä, talvella jotain harrastuksen tapaista tai vaikka karaoken. Pelkkä lässytys, safkaaminen ja dokaaminen ovat harvoin tunnusomaisia hyvien kekkereiden piirteitä. Kaikkien ei ehkä ole pakko osallistua, mutta jotain struktuuria kaivataan. Saattaa se enin tinttaaminen jäädä pois. MUTTA sauna on aina huono idea, se katkaisee tilaisuuden kulun, meikkaavan kansanosan elämä käy vaikeaksi ja jotkut eivät tule sieltä kuin lähteäkseen kotiin. Ellei sitten siirrytä totaaliseen saunapartyyn, mikä ei ihan kaikissa seurueissa onnistu.

10. Varaa aikaa. Tätä voi tuskin liikaa korostaa. Vartin piipahdus toisen kotiin ja tunnin kurkkaus koko illan kestäviin juhliin on pikemminkin loukkaus kuin kohteliaisuus. Mieti tätä, kun ajattelet että vähäkin on parempi kuin ei mitään. Ei se aina ole.

Rituaalit ovat haaste yhteisöille ja yksilöille. Silti niitä kannattaa yrittää ylläpitää. Kohteliaat välit todellisuuteen ovat yhtä tärkeä asia kuin kohteliaat välit rituaalin osanottajiin. Nykyihmisen ei ole pakko mennä pahoittamaan mieltään yhä uudelleen sellaisten ihmisten keskelle, joita hän alunperinkään ei halunnut tuntea tai ei enää tunne, vaikka nuorena oltiin niin läheisiä.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): alkoholi, häät, ikääntyminen, käytöstavat, lapset, naiseus, perhe, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s