Historiattomuuden hurmiossa

Mikä historiassa on niin vaikeaa? Minäpä kerron. Ei yksittäisten asioiden muistaminen (paitsi ammattitutkijalle, tarkistamme lähteistä), vaan kokonaiskuvan hahmottaminen ja romanttisen hömpän siilaaminen pois omista näkemyksistä. Monet eivät tuota viimeistä edes yritä ja se ottaa joskus suoraan sanoen päähän. Joku raja silläkin, miten paljon myötähäpeää jaksaa tuntea per päivä.

Viimeksi kohuttu Talvisotahiihto on ehkä naiivi ja nykyisessä maailmantilanteessa hieman pöljä idea, mutta ei se nyt sentään tanssi punavankien haudoilla ja revi auki kansallisia haavoja. Muistatteko, arvon kanssavasemmistolaiseni, että talvisodassa ei juuri menty käpykaartiin, ja sitä nimenomaan pidettiin talvisodan ihmeenä? Jatkosodassa oli vähän eri meininki monessa suhteessa. Mutta talvisodan sentään pitäisi olla suhteellisen ongelmaton jopa vanhan koulun – ja itse asiassa varsinkin – kommunistille.

Nimittäin. Oletteko koskaan tutustuneet vaikkapa vuoden 1945 eduskuntavaalien tuloksiin? Ei tarvitse olla kaksinen poliittisen historian nero arvellakseen, että muutama rintamamieskin äänesti SKDL:ää. Se, että äärioikeisto on jo toistakymmentä vuotta yrittänyt kaapata koko suomalaista sotahistoriaa itselleen, ei tarkoita, että sodissa olisi taistellut ja kuollut vain oikeistolaisia. Miten halullisesti kukin näitä toimia suoritti, on asia sinänsä, mutta ne koskevat ja ovat osa myös suomalaisen vasemmiston historiaa.

Historian nykykäyttö on eri asia kuin todennettu menneisyys sinänsä, mutta olen suoraan sanoen huolissani suomalaisen pasifismin tilasta. Millaista on rauhanasia, jossa revitellään suoraan sinne joukkohaudan pohjalle heti kun joku sanoo talvisota? Pikemminkin tuntuu, että sotien mielikuvat ovat niin rakkaita, ettei voida suhtautua asiallisen kriittisesti mihinkään. Tässä kohtaa talvisotahiihdosta pöyristyminen ei juurikaan eroa äärioikeiston militarismista.

Advertisements
This entry was posted in historia, kuoleminen, lapset, liikunta, perhe, politiikka, sankaruus, sota, tapahtumat, väkivalta, yhteisö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s