Historiattomuuden hurmiossa

Mikä historiassa on niin vaikeaa? Minäpä kerron. Ei yksittäisten asioiden muistaminen (paitsi ammattitutkijalle, tarkistamme lähteistä), vaan kokonaiskuvan hahmottaminen ja romanttisen hömpän siilaaminen pois omista näkemyksistä. Monet eivät tuota viimeistä edes yritä ja se ottaa joskus suoraan sanoen päähän. Joku raja silläkin, miten paljon myötähäpeää jaksaa tuntea per päivä.

Viimeksi kohuttu Talvisotahiihto on ehkä naiivi ja nykyisessä maailmantilanteessa hieman pöljä idea, mutta ei se nyt sentään tanssi punavankien haudoilla ja revi auki kansallisia haavoja. Muistatteko, arvon kanssavasemmistolaiseni, että talvisodassa ei juuri menty käpykaartiin, ja sitä nimenomaan pidettiin talvisodan ihmeenä? Jatkosodassa oli vähän eri meininki monessa suhteessa. Mutta talvisodan sentään pitäisi olla suhteellisen ongelmaton jopa vanhan koulun – ja itse asiassa varsinkin – kommunistille.

Nimittäin. Oletteko koskaan tutustuneet vaikkapa vuoden 1945 eduskuntavaalien tuloksiin? Ei tarvitse olla kaksinen poliittisen historian nero arvellakseen, että muutama rintamamieskin äänesti SKDL:ää. Se, että äärioikeisto on jo toistakymmentä vuotta yrittänyt kaapata koko suomalaista sotahistoriaa itselleen, ei tarkoita, että sodissa olisi taistellut ja kuollut vain oikeistolaisia. Miten halullisesti kukin näitä toimia suoritti, on asia sinänsä, mutta ne koskevat ja ovat osa myös suomalaisen vasemmiston historiaa.

Historian nykykäyttö on eri asia kuin todennettu menneisyys sinänsä, mutta olen suoraan sanoen huolissani suomalaisen pasifismin tilasta. Millaista on rauhanasia, jossa revitellään suoraan sinne joukkohaudan pohjalle heti kun joku sanoo talvisota? Pikemminkin tuntuu, että sotien mielikuvat ovat niin rakkaita, ettei voida suhtautua asiallisen kriittisesti mihinkään. Tässä kohtaa talvisotahiihdosta pöyristyminen ei juurikaan eroa äärioikeiston militarismista.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): historia, kuoleminen, lapset, liikunta, perhe, politiikka, sankaruus, sota, tapahtumat, väkivalta, yhteisö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s