Ei tarvitse selittää

On jokseenkin koomista, että yliopistoampujaksi havitellut perustelee tekojaan tai niiden suunnittelua sillä, että humanistit tai yliopistoväki yleensä eivät yleensä tunne empatiaa. Pikemminkin päin vastoin, sosiaalinen media täällä päin pursuaa ymmärtäjää.

Toki ymmärrys on puettu selityksen kaapuun. On varmaan saanut aggressiota vihasivustoilta, on varmaan ollut massaopetuksessa siellä Joensuussa. On varmaan mielenterveysongelmia.

Juuri tällainen ymmärtäminen on opettanut meidät sallimaan mitä tahansa törkyä netissä. Pitää saada kirjoittaa mitä sydämellä on, ja niin huonolla suomella kuin irti lähtee. Koska äänen antaminen ja moniarvoisuus. Pitää saada apua vaikka väkisin, olkoonkin että apua ei todellisuudessa riitä edes sitä moneen kertaan vaativille. Pitää saada sosiaalisia kontakteja, käyttäytyi itse miten hyvänsä.

Ei kuulkaa, jos joku ei saa yhtä ainutta ystävää, se voi johtua ympäristön itsesuojeluvaistostakin. Jos ei ole sairaudentunnetta, mielenterveyspalvelut eivät tavoita suunnilleen asiansa hoitavaa. Ja kyllä, on olemassa vääriä mielipiteitä, jos niiden mukaan pitäisi vähän tappaa.

Minua yliopistolla ammuskelut eivät tunnetusti juuri koske, koska teen niin paljon etänä. Mutta en tykkää, että kavereiden kimppuun olisi edes ajateltu käydä. Ja kaverit, nuo ihanan empaattiset, jotka sietävät jopa minua, eivät olisi sellaista ansainneet. Kuten ei kukaan muukaan, huomatkaa tämä. Mikään ei oikeuta ihmisten ammuskelua eikä ihmisten ammuskelu korjaa mitään kenessäkään.

Mitenkö tällaista voisi estää? Esimerkiksi toteamalla, että väkivaltafantasiat eivät ole hyväksyttäviä keneläkään, varsinkaan kansan vaaleilla valitsemilta henkilöiltä, kun niitä julkisesti esitetään. Toteamalla, että tällaisia henkilöitä suosivat ryhmät eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Sanomalla suoraan, että uhri on se jota ammutaan, ei se joka ampuu. Jokainen syy ampua on tekosyy.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): väkivalta, yliopisto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Ei tarvitse selittää

  1. Juha sanoo:

    Tällaisia aivan käsittämättömiä suunnitelmia lehdestä lukiessa tulee kyllä tällaiselle vajaa nelikymppiselle miehelle mieleen, että mihin kummaan ihmisyys on kadonnut. Sitten kun seuraava juttu kertookin lapsen kaltoinkohtelusta, kysyy itseltään, onko se kadonnut pysyvästi. 😦

    Ei kaverittomuus tai kiusaaminenkaan (epäilen tätä epäillyn suorasukaiseksi valheeksi) ole syy riistää kanssaihmiseltä elämää. Hyvin harva asia edes voisi olla. Onneksi on kesä tulossa, toivottavasti auringonpaiste ja iloiset ihmiset estäisivät synkkiä ajattelevia ryhtymästä hautomaan ajatustensa toteuttamista.

    Väkivaltafantasioita en sinänsä pitäisi ei-hyväksyttävinä niin kauan kuin ne pysyvät tiukasti pään sisällä, eivät aiheuta mitään konkreettista tai mielenterveyden häiriöitä ja heräävät vain turhautumisen myötä. Mutta niistä ei tässä tapauksessa ollutkaan kyse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s