Laki ja sen lukeminen eläville ja kuolleille

Suomalaisten sanotaan olevan kyllästyneitä loputtomiin sääntöihin. Toisaalta suomalaiset ovat kovia noudattamaan sääntöjä. Eisenniivväliä, sanoo hämäläinen, mutta passiivisaggressiivisesti omiin tarpeisiinsa viitaten. Kyllä ei saa jättää noudattamatta tyhmempääkään säädöstä, ei.

Tosiasiassa varsinkin perhetapahtumia koskevat lait ja määräykset joustavat usein. Vai onko lapselle jäänyt nimi antamatta, kun lomake postitettiin pari päivää yli sallitun kahden kuukauden? Onko viranomainen käynyt kimppuun, kun erovanhemmat eivät teekään huoltajuussopimusta, vaan päättävät tulla toimeen ilman asiakirjoja? Arvatkaapa huviksenne.

Luennoin tänään Surukonferenssissa suomalaisesta kuolemasta, ja esille nousi jälkikäteiskeskusteluissa se, miten hautaustoimilain vaatimusta tuhkan hautaamisesta yhteen paikkaan ei kukaan valvo. Krematoriolle pitää ilmoittaa, minne tuhka sijoitetaan ja se pitää suorittaa vuoden kuluessa, mutta mitä siinä välissä tapahtuu, ei ole raportoinnin alaista. Epäilemättä joku asiassa mielestään loukattu omainen voisi nostaa metelin, mutta ottaisiko poliisi asian tutkittavakseen? Mikä olisi rangaistus, jos pari desiä menee kotitalon pihaan ja loput hautuumaalle? Mikä on vainajan epäkunnioittavaa kohtelua ellei peräti ruumiin häpäisemistä? Ja kenen mielestä?

Tuhkien sijoittaminen yhteen paikkaan pohjautunee ajatukseen ylösnousemuksesta, mikä ettei vainajan kunnioittamisestakin. Monessa muussa maassa tätä pohjoismaista vaatimusta ei tunneta. En sano juuta enkä jaata, että mikä on fiksua ja oikein. Laki on laki, mutta kuka sitä valvoo? Ylinopeuden ajaminen voi vaarantaa liikenteen, mutta mikä vaarantuu, jos hautaustoimilakia ei noudateta? Vai voisiko sitä jopa muuttaa? Vähän vaihtelua iänikuiseen avioliittolain vatvomiseen.

Advertisements
This entry was posted in hautajaiset, kuolema, lapset, perhe, SKTS, tapahtumat, tuhkaus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s