Kuka haluaa sotaa?

Ukrainan tilanne on sekavuudestaan huolimatta sikäli selvä, että sen paremmin maan ukrainalais- kuin venäläisväestökään ei tuntuisi haluavan mitään sotia nyt tähän väliin. Venäjälläkään ei sodan kannatus ole itsestäänselvä asia.

Kotona olen antanut kertoa itselleni, että ammattisotilas ei erityisesti tahdo sotaa, koska hänellä ei ole suurtakaan hinkua kuolla saati tappaa ja tapattaa muita. Tuskin Venäjälläkään on armeijassa sen kummempia psykopaatteja. Kuka sotia siis haluaa?

Poliitikot päättävät sodista, tavalla tai toisella. Joko he uskovat kansainvälisen tai kotimaisen asemansa niistä parantuvan, joku hölmö voi kuvitella “kansan” jopa sotaa haluavan. Sotaan “ajautuminen” on suosittu kielikuva, mutta aika monta typeryyttä pitää tehdä ennen kuin liukumäki alkaa tosissaan viettää. Kaikista ei ole poliitikoiksi; joistakin on vähän liikaakin. Katso ketä äänestät.

Erilaisista paikallisista kahakoista voidaan saada tekosyy sodalle; tappelu on kuten se kuvataan ja intressit ja motiivit mitä vain kukin haluaa nähdä. Ilkeitä sekopäitä on maailma täynnä ja heillä on joskus kyky saada jopa seuraajia. Kaikkien ihmisten motiivit eivät ole kilttejä ja aja yhteistä hyvää; osalla on tavoitteena ainoastaan lietsoa epäsopua ja epäjärjestystä. Katso ketä äänestät. Vaikka saatathan sinäkin noista nauttia. Ei mulla muuta. Ukrainasta kirjoittakoot tarkemmin ne, joilla on asiantuntemusta alueelta.

Advertisements
This entry was posted in politiikka, sota. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s