Facebook ei ymmärrä vitsiä

Huumori perustuu merkityksillä leikkimisiin, yllätyksiin, ristiriitoihin ja tahallisiin väärintulkintoihin. Facebookin mainonta perustuu pienimpään yhteiseen nimittäjään ja sinne päin -ajatteluun. Huomasin tämän, kun linkitin ystäväni seinälle kappaleen nimeltä Koti, uskonto ja isänmaa. (Etsi itse, jos kiinnostaa, po. kappale ei ole jutun aihe.) Huumoria linkityksessä oli sen esittäjä, jolla on mieliinpainuvan kaameita kappaleita aivan toisista aiheista ja vibra, joka tekee Martti Servon tarpeettomaksi. Ystäväni kun on ollut kirjoittamassa Iskelmän mustaa kirjaa, näitä tulee laitettua.

Kappale itsessään ei ole mitenkään skinihenkinen, mutta heti sen linkitettyäni sain seinälleni Lonsdalen mainoksen. Tämä selvä. Seuraavaksi luinkin iltapäivälehden artikkelin Halla-ahon provokaatiosta Lieksassa, ja sain suositukseksi James Hirvisaaren sivustolta jutun samoista teemoista. Viimeksi mainittu oli jo hieman paksua jopa Facebookilta. Toisaalta Aarresaaret-sivu, joka puolustaa Helsingin edustan vanhojen sotilassaarten luontoarvoja johtaa suositukseen Sauli Niinistön sivusta. Niinistön luontoiluhan on ainakin ennen vanhaan ollut melko vähäistä, ”tupajumit” eivät saisi estää kaupallista metsänhoitoa, jos oikein muistan.

Facebookin mainokset ja suositukset ovat tavallinen huumorin aihe. Miehille ikään ja asemaan katsomatta ja useimmille naisillekin suositellaan toinen toistaan tökerömpiä deittipalveluita. Minulle ei sentään ole suositeltu hedelmällisyyshoitoja tässä jamassa, mutta Kela muistuttaa minua isyysrahan hakemisesta vaikka meillä on ne tältä erää pidetty. Olin silti hämmentynyt siitä, miten nopeasti ja vähillä vinkeillä Facebook alkaa syytää tietyn suuntaista materiaalia, kun natsionalismi on kyseessä.

Jos olisin itseäni etsivä teini, tai edes identiteettiä hakeva aikuinen, pystyisin näin avustettuna uppoutumaan nopeasti yhden aatemaailman syövereihin sieltä enää ulos osaamatta. Yritin kysyä, mutta oikeistolaiset ystävät eivät huvittuneisuudeltaan kyenneet vastaamaan, tuleeko heille samalla höökillä vasemmiston propagandaa, kun avaavat Kansan Uutisten linkin tai alkavat informaatiomielessä tykätä Li Anderssonin eurovaalisivusta. Suoraan sanoen epäilen.

Tähän loppuun vielä huoli nuorisosta, medialukutaidosta ja paheksuntaa nykyajan kotkotuksista. Onneksi nuoret ovat kuulemma jättämässä Facebookin. Miten taitavaa mahtaa mainonta ja markkinointi olla heidän suosimillaan sivustoilla, en tiedä. Toisaalta, voi kiukkuinen eläkeläinenkin olla haitaksi jos ei suorastaan vaaraksi.

Lisäys: Kun luin kaverin linkkaaman tutkija Tiina Sotkasiiran jutun mainitusta Lieksan tilaisuudesta, sain suositukseksi itse pelsepuupin näkemyksen samasta tapahtumasta otsikolla ”Lieksa käsirysyn partaalla”. Näin.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): media, politiikka, rasismi, yhteisö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s