Vähemmän yllättäviä yhteyksiä eli rokottamattomuuden pohdintaa

Viimeaikainen rokotuskohu on tuonut ainakin yhden asian mieleen: sosiaali- ja väestöhistoriaa enemmän lukeneet harvemmin väheksyvät tätä yhteiskunnan ilmaispalvelua. Lapsikuolleisuus lähti alenemaan jo ennen kuin lääketieteellä oli kovin paljon annettavaa asiassa (opiskelijat tosin sinnikkäästi tarjoavat tätä selitystä tenttivastauksissa), mutta rokotuksilla on ollut keskeinen rooli tartuntatautikuolleisuuden vähenemisessä. Vain urhea luottamus ”luonnon” myönteisiin pyrkimyksiin ihmisiä kohtaan voi saada aikaan uskomuksen, että jokin sairaus on hyvä ja tärkeä sairastaa. Mutta näitäkin ihmisiä siis on.

Joku ehti jo manata pohjoisen huuhaajulkaisu Magneettimediaa tässä asiassa. Kyseinen antisemitismillä kekkaloiva ilmaisjakelu esiintyi tunnetusti myös lääketieteen asiantuntijana ja kertoi rokotusten vaaroista. Rokottamattomuus kuulemma lisääntyikin sen jakelualueella. Sammatin steinerkoululaisten vanhemmat tuskin ovat olleet tämän lehdykän vaikutuspiirissä, vaan rokotuskielteisyys on haettu muualta. Onhan noita lähteitä, en rupea sen enempää nimeämään kun voi mennä pieleen. Muutama luontaishyvinvointilehti tulee mieleen, mutta nykyään netti ja erilaiset ”piirit” varmaan auttavat asiassa myös.

Tulin ajatelleeksi asiaa laajemmin jo ennen viimeaikaisia uutisia. Liityin näet ystävän suosituksesta erääseen asuinalueeni vanhempien Facebook-ryhmään, joka sinänsä on melko neutraalin oloinen seudun toimintaa kuvaava porukka. Yhtenä ilmoittelijana esiintyy paikallinen luomuruokapiiri, josta saisi tilata kaikenlaista tämän tyyppistä safkaa, myös valmiina. Mieheni kieltäytyi olemasta missään tekemisissä moisen kanssa, koska sieltä ei saa lihaa… No joka tapauksessa, ihan kiva että tällaista on.

Luomuruoka ei ole Suomessa niin suosittua kuin monessa muussa maassa (kuulemma), ja tälle on esitetty syitä kuten tuotannon vaikeudet, ruoan kalleus ja heikko saatavuus. Kyseisen luomuruokapiirin kautta löytyy myös homeopatiakursseja ja kundaliinijoogaa. Olisiko tämä yksi syy luomuruoan vieromiseen (eikä vain satunnaisten välittäjien lihan puute)? Vai koetaanko luomuruoan olevan uskon asia – osa pakettia, jonka mukana pitää ostaa erilaisia kylkiäisiä? Aivan kuten viime aikoina on syntynyt mielikuva, että steinerkoulu ei olekaan vain koulu vaan osa jotain isompaa elämäntapaa. Mikä on minulle jossain määrin uutta tietoa, kuten oli tuo luomun ja homeopatian koplauskin. Toivottavasti kyse on yksittäistapauksista. Se kyllä kiinnostaisi, miten moni Magneettimedian rokotuksista pois pelottama on alkanut uskoa sionistien salaliittoon…

Minusta on hienoa, kun ihmiset tekevät itsenäisiä elämänvalintoja arvojensa ja tarpeidensa pohjalta. Vaikka kaverin ryhtyminen kasvissyöjäksi aikuisiällä mutkistaa moniallergisen ystäväpiirin tarjoiluja entisestään, täytyy ratkaisua kunnioittaa ja elää sen kanssa. Toinen liittyy kirkkoon suunnilleen samassa iässä – vaikka en ymmärrä, kannustan ja toivon että usko tekee hänet autuaaksi. Mutta pitääkö ihmisen yhden valinnan mukana ostaa koko paketti? Eikö se ole vähän tylsää ja mielikuvituksetonta? Onko elämänratkaisu oikeastaan kovin itsenäinen, jos aletaan suorastaan julistaa valmista maailmankuvaa ja liitytään jengiin, joka päättää puolestasi? (Nuo ystäväni eivät ole näin tehneet, jättäkööt loukkaantumatta jos tämän lukevat.)

Kaiketi kasvissyöjä voisi käyttää turkiksiakin, onhan kasvissyöntiin muitakin syitä kuin eläimet jotka jätetään syömättä. Tunnen perheen, jossa käytettiin kestovaippoja puhtaasti (sic) taloudellisista syistä, laskelmien jälkeen. Pyöräily voi johtua kykenemättömyydestä hankkia auto, vaikka voihan asian selittää monella tavalla. Imetys on esimerkiksi minulle kätevin tapa ruokkia vauvaa, enkä koe sen olevan elämää suurempi valinta, vaikka toisenlaisiakin tunnelmia tapaa. Voiko lasten rokottamattomuus olla yksittäinen ratkaisu, joka ei liity mihinkään muuhun?

Rokotusuutisiin reagoimisessa on tullut esille myös hienoista, vahingoniloon sekoittunutta luokkavihaa – ovathan luomut ja ekot edelleen ihmisten mielikuvissa ylemmän keskiluokan harrastuksia. Ylempi keskiluokka on myös ollut ensinnä irtautumassa kansallisesta projektista, jonka osa julkinen terveydenhuolto rutiineineen on ollut. Tuli kritiikki oikealta tai vasemmalta, yhteistä on se, että halutaan päättää itse eikä antaa kasvottoman koneiston määrätä elämää. Ja juuri ne, joiden vanhemmat ovat koneiston rakentaneet, pyrkivät siitä irtautumaan. Miten heidän lapsensa tästä aikanaan kiittävät, se jää nähtäväksi.

Toivoa sopii, että Suomi ei lähiaikoina vajoa tilaan, jossa nämä itsenäiset valinnat alkavat suorastaan tappaa niitä tai niiden lapsia, jotka eivät vastaaviin kykene. Selkokielellä sanottuna: jos terveyserot repsahtavat todella hulvattomiksi ja ravitsemus joillain ihmisillä heikkenee, vanhat kunnon lastentaudit alkavat olla juuri sellainen ongelma kuin väestöhistoria vielä muistaa. Luonnon hyväntahtoisuus ihmistä kohtaan punnitaan jälleen.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): historia, koulu, kuolema, lapset, luokka, perhe, politiikka, terveys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s