Sankarin kuolema

Tällä hetkellä sosiaalinen media tuntuu surevien perhejuhlalta, johon minulla ei oikein ole asiaa. Älkää käsittäkö väärin, tiedänhän minä, kuka Nelson Mandela oli. Hän oli osa minunkin nuoruuttani, itsestään selvänä Hyvänä Ihmisenä ja tuon ajan helppojen aatteellisten taistojen symbolina. Kukapa rotusortoa olisi kannattanut, varsinkaan toisella puolella maailmaa. Suurimmalle osalle sukupolvestani Mandela on selkeä sankari, ilman mitään jossitteluja, niin minullekin.

Etelä-Afrikan apartheid-politiikka oli asia, josta edes Pahkasika ei vääntänyt vastakkaista vitsiä. Toki samaa mieltä oltiin omalla tavallaan: ”Hei buuriportto, lopeta rotusortto!” Ja niin edelleen. Rokkarit kieltäytyivät soittamasta Sun Cityn valkoisessa eliittikeitaassa ja Mandelasta itsestään tehtiin laulu jos toinenkin.

Teimme vuosikymmen sitten Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vastaajaverkostolle kyselyn suomalaisten sankareista Ulla-Maija Peltosen kanssa. Vastauksia tuli muutenkin, aihe kiinnosti ihmisiä. Enpä äkkiseltään muista Mandelaa näistä vastauksista – toisaalta vastaajien keski-ikä oli korkeahko (oma syntymävuoteni 1971 taisi olla tuoreimmasta päästä) eikä Nelson Mandela ollut juuri tuolloin erityisen ajankohtainen henkilö. Kuten sanottua, Mandela oli hieman nuorempien sankari ja rockpiirien tunnistama, joten sukupolvella on jälleen suuri vaikutus siihen, keitä sankareiksi nimetään.

Niin kauhealta kuin se kuulostaakin, kuoleminen on sankaruuden rakentamisessa keskeinen tilanne. Lienee kohtuullista olettaa, että 95-vuotiaan, pitkään sairastaneen ihmisen kuolema ei ole suuri tragedia vaan melko normaali asia. Mitään ei jäänyt kesken, elämäntyötä voidaan arvioida sellaisenaan. Mandelan muistamisessa ovat ainakin toistaiseksi korostuneet sekä konkreettinen tapahtumahistoria että persoonallisuus ja arvot. Sankaruudessa ovatkin keskeisiä molemmat: teko ilman ihanteita jää vajaaksi, ihanteet ilman tekoja pääsevät harvoin laajempaan tietoisuuteen. Kuolema taas on otollinen aika muistella molempia. Lisäksi, koska vainajista ei pidä puhua pahaa, mahdollisten kielteisten asioiden sivuuttaminen on erityisen helppoa. On tietysti ihmisryhmiä, joiden elämäntehtävänä on toimia tismalleen päinvastoin, koska ”totuus” on aina jotain muuta kuin mukavia asioita.

Jos sankaruuskyselymme toteutettaisiin nyt, Mandela näkyisi siinä varmasti paremmin. Tämä on vain inhimillistä: seuraamme aikaamme ja muita ihmisiä, ja kulloinenkin sankarikaartimme vaihtelee näiden mukaan. Tänä itsenäisyyspäivänä tulee kotimaisista esimerkeistä mieleen jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth, josta ei vielä muutama itsenäisyyspäivä sitten moni julkaisu mainitsematta selvinnyt. Nyt on jo toisin ja itsenäisyyspäivässä puhuttavat muut asiat ja ihmiset. On jopa alettu ehdotella, että sodat eivät ole ainoa mahdollinen aihe joulukuun kuudentena. Aika rajua, mutta kannatettavaa.

Alun tunnustukseni vaatii ehkä hieman taustoitusta: miksi tunnen olevani ulkopuolinen Mandelan kuolemassa? Eniten ehkä siksi, että tarkastelen sekä sankaruutta että kuolemaa vähän liikaakin ammatillisesta näkökulmasta. Ja koska elin nuoruuteni aatteettomuuden autiomaassa eli 1980-luvun eteläisessä Espoossa. Jos jotain asioista tuuminkin, sain tuumia hyvin pitkälti yksin, ja vasta ryhmäkokemus todella kiinnittää arvot ja ihmiset tietoisuuteen. Sosiaalinen media on tässä ristiriitainen väline: jonkin aikaa tieto ja kokemus leviää hyökyaaltona, mutta seuraava aalto on jo tulossa. Viikon päästä kirjoittelemme muista aiheista, ellen aivan väärin arvaa. Se on tämän ajan tyyli, mutta tuottaako se kestävää sankaruutta?

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): kuolema, media, politiikka, rasismi, sankaruus, sota, tunteet, tutkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s