Ja nämäkin otetaan varmaan huomioon eli subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamisesta

Ehdin minäkin viimein reagoida subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamiseen. Kyseessä on tietenkin vain Lapsen Etu, jota on huolella mietitty eikä kukaan tarkoita muuta kuin autuutta ja taivaanmannaa perheille. Joskus kuitenkin rapatessa roiskuu. Toivon, että seuraavat kysymyksen on otettu huomioon, ennen kuin lapsia aletaan heittää pihalle päiväkodeista.

1. Lapsen kaveri- ja aikuissuhteet. Huolimatta siitä, että suurissa ryhmissä vain kiusataan eikä aikuisilla ole aikaa lapsille, sinnikkäimmät kykenevät solmimaan jonkinlaisia ihmissuhteita päiväkodissa. Ehkä hoitajien vielä tiuhempi kierrättäminen ratkaisee tämän. Ei jää harmittamaan kun ei ehtinyt oppia tuntemaankaan.

2. On erilaisia ammatteja, joista on eriasteiset mahdollisuudet ”lomailla”. Yrittäjät ja freelancerit, samoin kuin tutkijat ja taiteilijat heittävät mahdollisuuksien mukaan keikkaa hyvinkin pian lapsen saatuaan. Ihannetapauksessa vauva on sitä lajia, että tämä onnistuu, aina ei ole. Joka tapauksessa vauvan kanssa liikkuminen ja varsinkin kotona työskenteleminen on helpompaa kuin isomman lapsen. Päivähoito-oikeuden menettäminen on näille ammattiryhmille vakava taloudellinen uhka, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki ymmärtävät, että vasta synnyttänyt ei tee täyttä päivää. Harva ymmärtää, jos puolenkin vuoden päästä on täysin kykenemätön edes refereelukijaksi, mitä useamman lapsen kokopäiväisenä hoitajana kuitenkin tuppaa olemaan.

3. Uuden lapsen syntyminen perheeseen ei aina mene kuten haaveillaan. Systeemi on sen verran jähmeä, että mahtaakohan se kyetä reagoimaan, jos vauva syntyy muulloin kuin laskettuna aikana. Joutuuko yliajalla odottava äiti vahtimaan vilkasta kolmevuotiasta? Miten keskosen syntyessä, saako isompaa lasta pitää armosta päiväkodissa kun vanhemmat viettävät aikansa keskoskaapin äärellä? Uusi vauva voi olla myös oikeasti sairas. Vaan eiköhän se isompi lapsi siinä sivussa mene, kun on kerran tehtykin.

4. Uusperheissä, varsinkin yhteishuoltajuudessa on omat kuvionsa. Päivähoito-oikeuden rajaaminen perustuu ydinperheolettamaan. Monet lapset elävät kuitenkin vuoroin isän, vuoroin äidin perheessä. Toisessa voidaan olla pirteästi töissä ja toisessa ei. Onko lapsi vuoroviikoin päiväkodissa ja ei, sen mukaan, missä sattuu kulloinkin bunkkaamaan? Tämäkin on varmaan ehditty huolella miettiä etukäteen.

Terveisiä todellisuudesta, sikäli kuin se ketään enää kiinnostaa.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): lapset, perhe, politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s