Arvioitavana teos Ursula Pohjolan-Pirhonen: Kuninkaan amiraali (WSOY 1974)

Ursula Pohjolan-Pirhosen teos kertoo, tai ainakin sen pitäisi kertoa, pääasiassa Klaus Flemingistä ja vähän hänen siskostaankin, jota kirjailija arvelee Klaus-herran halunneen niin ettei päästänyt muiden kanssa naimisiin. Filippa-sisko on rakastunut nihtipäällikkö Anders Stubbeen, joka sittemmin mestataan kun Juhana-herttua rähjää Eerik-veljeään vastaan ja AS on uskollinen herralleen. Romanttinen juoni on kokolähelle tässä, enimmäkseen möyritään Ruotsin kuninkaallisten välejä ja kohtaloita, joissa ei yllätyksiä kouluhissansa muistaville juuri ole. Romantiikkaa on toki Kaarina Maununtytär-tematiikassa. Amiraalinakin Klaus Fleming piipahtaa, mutta mitään kovin sujuvaa taistelukuvausta kirjassa ei ole. Faktat varmaan ok, mutta se kuvaus, se kuvaus. Henkilöt, motiivit, fyysinen ympäristö, kaikki se mitä tekee kirjasta kiinnostavan puuttuu, ainakin minun mielestäni. Olen lukijana hieman ADHD mutten sentään kohtuuton.

Kirjan suurin ongelma on lopulta sama kuin keskinkertaisen tenttivastauksen. Opiskelijamme tietää jostain aihepiiriin liittyvästä aivan valtavasti, ja kertoo sitten siitä. Valitettavasti otsikkona oli ”Kuninkaan amiraali”, ei ”Kuningas ja vähän amiraalikin”. Pituutta vastaukselle on haettu runsaasta toistosta – joko lukijaa pidetään idioottina tai jokin sivumäärä on haluttu saada kokoon. Tai sitten, kuten eräs ystävä arveli, kirjailija on tehnyt teoksia kimppatyönä historioitsijamiehensä kanssa ja mukana on kummankin kontribuutio.

Kirja alkaa 70-lukulaisen modernisti synnytyksellä, mutta muuten kyseessä ei ole mikään ”naiskirjallisuus” sanan varsinaisessa merkityksessä. Arjen historiaa oli kaiketi vielä tehty liian vähän, eikä UPP kyennyt ryhtymään sitä omaehtoisesti nuuskimaankaan, saati keksimään. Romantiikan kliseistä mukana on tietysti etäinen ja ankara sankari, jolle on tärkeintä ura, mutta sen kummempaa pehmenemistä tai muuta klimaktista ei tässä aihepiirissä esiinny. Filippa-sisko ottaa Jaakkima-veljensä orpotyttären kasvatiksi, siinä siskoparan lohtu.

Miksi lukea tämä teos? Paremman puutteessa… historiallinen fiktio on kehittynyt moniin suuntiin ja on ollut ennen tätä teostakin huomattavasti elävämpää ja paremmin kerrottua. Pidin Pohjolan-Pirhosta kuulopuheiden perusteella ”romanttisen hömpän” kirjoittajana, mutta ainakin tämän teoksen perusteella romantiikka on ollut pienehkö viikunanlehti lähinnä yleisluontoisen historiatekstin julkaisemisen verhona. Kysyntää lienee ollut tuohon aikaan runsaasti, onhan edelleenkin. Mahdollisesti kirjailijan muissa teoksissa on ollut paremmin kehitellyt henkilökuvat ja juoni. En usko, että kustantaja olisi tästä nimenomaisesta teoksesta innostunut julkaisemiseen asti.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): historia, kirjallisuus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Arvioitavana teos Ursula Pohjolan-Pirhonen: Kuninkaan amiraali (WSOY 1974)

  1. Paluuviite: Milja Kaunisto: Kalmantanssi (Gummerus 2014) | Äärellä avoimen maan

  2. juha sanoo:

    Miksi lukea? Tärkein on fakta, loput on legendaa ja kaupallisuutta. Olen erittäin tyytyväinen faktoihin siinäpä syy lukuhetkiin. Upea kirja,

  3. Paluuviite: Lukeminen ja aika | Äärellä avoimen maan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s