Juoppoja akkoja hautajaisissa

Hautajaiset ovat juhlallinen ja arvokas tilaisuus, eikö vain. Perhejuhla ennen kaikkea, ja perheen surua kunnioitetaan. Äänekäs esiintyminen ei kuulu hautajaisiin, eikä varsinkaan sivullisten mellastaminen.

Facebookissa on sivu ”Juhan suku-uutiset”, joka tapaa jakaa vanhoja lehti-ilmoituksia ja muuta materiaalia. Tänään jaossa oli tällainen:

surkuttelumme

Juhan suku-uutiset ei valitettavasti pidä tapanaan kertoa, miltä vuodelta tai edes mistä lehdestä ilmoitus on peräisin. Minäkään en kykene enempään kuin arvelemaan vuosiksi 1900-1925. Joka tapauksessa ilmoitus on kiehtova verrattuna alussa kuvaamaani nykykäsitykseen hautajaisista.

Satu Apo on teoksessaan Viinan voima kuvannut hautajaisten muuttuvaa alkoholinkäyttöä. 1800-luvun hautajaiset olivat joskus hyvinkin kosteita, varsinkin vuoden 1866 viinan kotipolton kieltämiseen saakka. Ritualisoitu ryyppyperinne oli olemassa, mutta se ei välttämättä estänyt ihmisiä juopumasta sangen näkyvästi.

Säätyläiset olivat jo alkaneet vieraantua suurista ja räyhäkkäistä hautajaisista. Rahvaankin hautajaiset siistiytyivät pikku hiljaa, ja naisten huume kahvi valtasi alaa miesten huumeelta alkoholilta. 1900-luvun hautajaisissa on harvemmin suorastaan ryypätty, varsinkaan koko hautajaisväen kesken. Jokaisella seurapiirillä on tietysti omat tapansa.

Näistä syistä ilmoituksen kuvaama tilanne on moninkertaisesti vieraan maailman tuotetta. Hautajaisiin on tultu juopuneena, ”vieläpä naiset”, kenties kutsumattakin, ja on ilmeisesti jonkun mielestä yllytty häiriköimään. Sanakäänteistä voi lukea työväestön olleen kyseessä molemmin puolin, mutta tarkempaa tietoa sosiaalisista oloista ei voi saada – paitsi että jollakulla oli varoja tällaisenkin ilmoituksen laittamiseen ja aikakautena vasta yleistymässä olleita seppeleitäkin oli laskettu.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kuva | Kategoria(t): alkoholi, hautajaiset, käytöstavat, kuolinilmoitukset, luokka, sukupuoli. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Juoppoja akkoja hautajaisissa

 1. Juha sanoo:

  Terve Ilona,

  Tämä viehättävä ilmoitus oli Vapaa Sana -lehden numerossa 10, joka ilmestyi 26.1.1910

  Juhan suku-uutiset

  • IlonaP sanoo:

   Kiitos kovasti! Kiva että olin suunnilleen oikeassa arvioni suhteen 🙂 Vapaata Sanaa en olekaan arkistoista etsinyt, kun aina on ollut niin suuret ja yleiset tavoitteet ja seudun valtalehti kiikarissa. Joskus pitää tsekata muutkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s