Kuoleman siistitty sievistys

Palaaminen nykymaailmaan menneisyyden hautajaisten ja kuolemankulttuurin ääreltä on usein melkoinen shokki. Niin montaa asiaa ei enää ole, tai ne on nimetty tunnistamista vaikeuttaen.

Ruumiit ovat kadonneet kuolemasta lähes kokonaan. Voitte vikistä sairaalakuoleman pahuuden perään niin paljon kuin haluatte, mutta mikä taivaassa tai helvetissä ajoi teidät hylkäämään ruumista tarkoittavan sanankin?

Eihän nykyään ole ruumisarkkuja. On hauta-arkkuja. Ottaen huomioon, että nelisenkymmentä prosenttia vainajista tuhkataan eli krematoidaan eli viedään ruumiinpolttolaitokseen ja kaupungeissa ja eteläisessä Suomessa paljon suurempi osa, ei hauta-arkku ole mitenkään täsmällinen ilmaus. Ruumisarkku olisi, pannaanhan sinne ruumis.

Vaikkei vainajia kuulemma enää tuhkatakaan, vaan uurnataan. Yleisradio uutisoi hautakivien myynnistä ja käytti tätä merkillistä sanaa kuvatakseen ruumiinpolttolaitoksen toimintaa. Uurnaus kuulostaa siltä, kuin tuhkaa kaavittaisiin pöydältä sinne uurnaan. Johonkin uurnaanhan tuhka tavataan laittaa, mutta nyt on uuni ja polttamisen lopputuotos hävitetty jo sanojen tasolla. Ainakin minä olen saanut ruumiinpolttolaitoksesta aika sotkuisen uurnan käsiini, ei jäänyt epäselväksi mitä siellä sisällä oli.

Sievistelyllä ja siistimisellä on Suomessakin jo pitkät perinteet. Sotin jälkeen alettiin Suomea sivistää ja vaatia hautaustoimistojen ikkunoista arkkuja piiloon. Hauturit itse havahtuivat siiten, että ruumis alkoi olla yleisölle epämiellyttävä sana. Ruumisarkkuliikkeiden suositeltiin vaihtavan nimensä hautaustoimistoiksi. Samaan aikaan tapahtui siirtymää tavaroiden myynnistä palveluiden myyntiin, mutta edelleenkin hautajaiset tarkoittavat tavallisimmin ruumiin käsittelyä kuoleman jälkeen.

Kaikessa kuoleman abstrahoimisessa on unohtunut, että kuolemassa on tärkeintä saada se ruumis jonnekin kulttuurin ja yhteiskunnan hyväksymään säilytykseen. Vai voisiko kukaakn kuvitella onnistunutta surutyötä tilanteessa, jossa perheenjäsenen ruumis on teillä tietymättömillä tai vääräksi koetussa paikassa?

Ruumis on tärkeä. Ei unohdeta ruumista. Ei peitetä kuoleman todellisuutta pikkunäteillä sanoilla, joiden tuottajana lienevät useinkin markkinointimerkonomin kavalat aivot.

Advertisements
This entry was posted in hautajaiset, hautausala, kuolema, ruumisarkut, tuhkaus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s