Kuoleman siistitty sievistys

Palaaminen nykymaailmaan menneisyyden hautajaisten ja kuolemankulttuurin ääreltä on usein melkoinen shokki. Niin montaa asiaa ei enää ole, tai ne on nimetty tunnistamista vaikeuttaen.

Ruumiit ovat kadonneet kuolemasta lähes kokonaan. Voitte vikistä sairaalakuoleman pahuuden perään niin paljon kuin haluatte, mutta mikä taivaassa tai helvetissä ajoi teidät hylkäämään ruumista tarkoittavan sanankin?

Eihän nykyään ole ruumisarkkuja. On hauta-arkkuja. Ottaen huomioon, että nelisenkymmentä prosenttia vainajista tuhkataan eli krematoidaan eli viedään ruumiinpolttolaitokseen ja kaupungeissa ja eteläisessä Suomessa paljon suurempi osa, ei hauta-arkku ole mitenkään täsmällinen ilmaus. Ruumisarkku olisi, pannaanhan sinne ruumis.

Vaikkei vainajia kuulemma enää tuhkatakaan, vaan uurnataan. Yleisradio uutisoi hautakivien myynnistä ja käytti tätä merkillistä sanaa kuvatakseen ruumiinpolttolaitoksen toimintaa. Uurnaus kuulostaa siltä, kuin tuhkaa kaavittaisiin pöydältä sinne uurnaan. Johonkin uurnaanhan tuhka tavataan laittaa, mutta nyt on uuni ja polttamisen lopputuotos hävitetty jo sanojen tasolla. Ainakin minä olen saanut ruumiinpolttolaitoksesta aika sotkuisen uurnan käsiini, ei jäänyt epäselväksi mitä siellä sisällä oli.

Sievistelyllä ja siistimisellä on Suomessakin jo pitkät perinteet. Sotin jälkeen alettiin Suomea sivistää ja vaatia hautaustoimistojen ikkunoista arkkuja piiloon. Hauturit itse havahtuivat siiten, että ruumis alkoi olla yleisölle epämiellyttävä sana. Ruumisarkkuliikkeiden suositeltiin vaihtavan nimensä hautaustoimistoiksi. Samaan aikaan tapahtui siirtymää tavaroiden myynnistä palveluiden myyntiin, mutta edelleenkin hautajaiset tarkoittavat tavallisimmin ruumiin käsittelyä kuoleman jälkeen.

Kaikessa kuoleman abstrahoimisessa on unohtunut, että kuolemassa on tärkeintä saada se ruumis jonnekin kulttuurin ja yhteiskunnan hyväksymään säilytykseen. Vai voisiko kukaakn kuvitella onnistunutta surutyötä tilanteessa, jossa perheenjäsenen ruumis on teillä tietymättömillä tai vääräksi koetussa paikassa?

Ruumis on tärkeä. Ei unohdeta ruumista. Ei peitetä kuoleman todellisuutta pikkunäteillä sanoilla, joiden tuottajana lienevät useinkin markkinointimerkonomin kavalat aivot.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): hautajaiset, hautausala, kuolema, ruumisarkut, tuhkaus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s