Itäinen ja läntinen kuolemankulttuuri

Koetan tässä viimein kirjoitella kasaan kirjaani suomalaisten hautajaisten historiasta. Ainakin olen antanut asialle aikaa… Tällä hetkellä mieltä vaivaa erityisesti itäisen ja läntisen suomalaisen kuolemankulttuurin ero.

Vuokko Kedon vuodelta 2000 oleva, vainajan ulosveisuuperinnettä Perhonjokilaaksossa käsittelevä gradu tuo hyvin esiin tämän vanhan hautajaiskulttuuriin kiinteästi liittyvän tavan. Vainajan ulosveisuuhan on edelleen tapana ainakin paikoittain eri puolilla Suomea, niin idässä kuin lännessä. Se on jäänne hautajaispäivän vanhoista rituaaleista, jotka alkoivat vainajan kantamisella tupaan tai pihalle. Arkku oli usein tässä vaiheessa avoin tai se aukaistiin.

Hautajaisväki kokoontui paikalle, nautti ehkä kahvit tai jopa aterian, ja virsien veisuu oli oleellinen osa tätä katolisen ajan kotitilaisuudesta periytyvää tapaa. Joillain seuduilla saattoi saarnamieskin sanoa sanan, pappi harvemmin koska hän odotti hautajaissaattoa vasta kirkolla.

Nykyään vastaavaa hautajaissaattoa harvoin tapaa, sillä vainajia säilytetään useimmiten ruumishuoneella. Vuokko Kedon mukaan on mahdollista siirtää vainaja kotiinsa sairaalasta nimenomaan ulosveisuuta varten, ja veisuun jälkeen jatkaa vainajan matkaa kappelin ruumishuoneelle. Hautajaispäivänä arkku odottaa kirkossa, kuten useimmiten muissakin nykyisissä hautajaisissa.

Sekä vanhaa että uutta ulosveisuuta tapaa ainakin Kirkollisen Kansanperinteen Arkiston tiedoissa kautta Suomen. Aineisto käsittele toki pääasiallisesti luterilaista Suomea, mutta niin on Suomikin pääasiallisesti luterilainen. Tästä syystä on hieman vaikea hahmottaa Juha Pentikäisen Suomalaisen lähtö-teoksessa esittämää kuvaa suomalaisista hautajaiskulttuureista. Ensiksikin Pentikäinen kuittaa itäisen hautauskulttuurin kuvaamalla lähinnä ortodoksista hautauskulttuuria. Ellen ole aivan väärin ymmärtänyt, siinä menee luterilainen Itä-Suomi aika vähällä huomiolla.

Toisekseen, Vuokko Ketokin kiinnittää huomiota outoon väitteeseen siitä, että länsisuomalainen hautauskulttuuri olisi erityisen perhekeskeistä. Perhonjokilaaksolaisiin ulosveisuutilaisuuksiinkin saapui nimenomaan naapureita ja kyläläisiä jättämään jäähyväiset. Samoin omat havaintoni KKA:sta viittaavat siihen, että koko kylän kutsuminen oli tavallista vielä 100 vuotta sitten. Naapureita kutsuttiin idässäkin, mutta hautajaisista syntyy kyllä vahva perhejuhlan luonne. Matkojen ollessa pidemmät kuin tiiviiden kyläyhteisöjen lännessä, saattoivat sukulaiset viipyä samalla reissulla päiviä ja viikkoja.

Tämä sopii hyvin itäsuomalaisuudesta muutenkin saamaani kuvaan, kun taas länsisuomalaisilta vaikuttavat sanonnat ”talo elää tavallaan, vieras kulkee ajallaan” sekä ”vieras on kuin kala, kolmantena päivänä se alkaa haista”… Ei millään pahalla, en minäkään jaksa loputtomia sukulointeja.

Joka tapauksessa tuntuu, että pitää pohtia tämä asia tarkkaan ja antaa kunnon vastine aiemmille teksteille. Onhan Pentikäisen teos usein siteerattu ja jonkinlainen suomalainen vastine L’homme devant la mort’ille – mitä ilmeisimmin myös kritiikin mahdollisuuksien osalta.

Ulosveisuuta koskevia kommentteja otetaan mielihyvin vastaan, samoin idän ja lännen eroja hautauskulttuurissa saapi kommentoida.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): hautajaiset, historia, kuolema, luterilaisuus, Uncategorized, yhteisö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Itäinen ja läntinen kuolemankulttuuri

  1. Johanna sanoo:

    Minun äitini puolen suvussa, joka on vahvasti itäinen (Kiuruvedeltä) ja körttiläinen, on hautajaisissa tapana veisata runsaasti. Sekä kirkossa että muistotilaisuudessa. Tämä ei varmaankaan ole tarkoittamaasi ulosveisuuta, vaan sillä lienee terapeuttinen ja yhdistävä vaikutus.

    Hautajaisissa on idässä tosiaan perhejuhlan tuntua, ne saattavat olla suorastaan hauskat, sitten kun virallisesta ohjelmasta on päästy. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s