Felicia försvann

Luin sitten minäkin lapsiguru Anna Wahlgrenin tyttären Felicia Feldtin kirjan Felicia försvann (kasvattavasti ruotsiksi). Tausta kirjan lukemiseen oli kahden lapsen äidille ehkä poikkeuksellinen, koska en ole milloinkaan edes pitänyt kädessäni Anna Wahlgrenin kirjoja. Tulin äidiksi aikana, jolloin oli tullut muotiin epäillä kirjoja ja guruja. Lisäksi saan työn puolesta lukea aivan riittävästi, joten on menty satunnaisten täsmäiskujen ohessa päivä vain ja hetki kerrallansa. En tiedä onko tämä metodi ollut sen parempi, aika näyttää.

Feldtin kirja kiinnosti minua, koska haastattelujen perusteella meillä on joitakin yhteisiä kokemuksia ja ajatuksia. Äitimme ovat tosin olleet hyvin erilaiset monessa suhteessa, enkä lähde erittelemään asiaa tässä sen kummemmin. Minulla ei myöskään käsittääkseni ole rankempia mielenterveysongelmia kuten Feldtillä. Miedompi tapaus siis kaikin puolin.

Kirja on minusta hieman sekava, mikä voi johtua rajallisesta ruotsin taidostani. Toisaalta luin sen päivässä, joten kovin vaikeaa kieltä se ei ole. Ehkä se on kirjoitettu Anna Wahlgrenin julkinen kuva mielessä, eli sekavat kohdat selittyisivät perehtymällä tähän ruotsalaisen pyhimyskalenterin (entiseen?) jäseneen.

Feldt kertoo äitinsä vilkkaasta seura- ja sukupuolielämästä, joka näkyi ja kuului lapsillekin, samoin äidin alkoholismista ja kotona vietetyistä kosteista juhlista. Lapsen rankaiseminen eristämällä muista on ollut erityisen rankkaa, samoin äidin itsemurhapuheet lasten kuullen. Lasten eristäminen isistään kuulostaa myös ikävältä. Jotenkin tuntuu, että kannattaisi nostaa esille nämä perheen dynamiikan kysymykset ennemmin kuin jauhaa julkisuudessa (ainakin suomalaisessa) lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Kerralliset hommat voivat vahingoittaa pahasti, mutta systemaattinen julmuus kotona menee persoonallisuuteen vielä syvemmälle, näin uskon.

Feldtin äitisuhteeseen ei ole sisältynyt pelkkää julmuutta. Kokonaisen kuvan saamiseksi on tiedettävä, miten aulis hänen äitinsä on ollut auttamaan jo aikuista lastaankin. Ilmeisesti hieman liiankin aulis, jos aviokriisin ratkomista lapsen puolison kanssa ei näe vain ihanteellisena. Minusta on ihan sama, menikö ratkominen Feldtin puolison sängyn kautta, sekaantuminen on joka tapauksessa liiallista. Vanhempien pitää pysyä kättelyetäisyydellä aikuisten lastensa elämästä, sen olen omassa suvussa ja monessa polvessa nähnyt. Samoin kuin etäinen ja ankara – läheinen ja tunkeileva-kuvion. Mutta ei siitä siis sen enempää.

Feldtin pohdinta sisarusten suhteista ja erilaisista suhteista äitiinsä on myös avartavaa. Kuten tiedämme, saman perheen lapsilla on harvoin aivan samanlainen lapsuus. Feldt pohtii useampaan kertaan, meneekö aikanaan äitinsä hautajaisiin vai ei – kuolemassa erot sisarusten välillä tulevatkin esiin erityisen hyvin, jos eivät ole tulleet aiemmin. Yhdessä sureminen ja muisteleminen ei välttämättä onnistu. Tästä syystä neuvoisinkin kirjailijaa olemaan menemättä, vaikka tietysti kuoleman lopullisuuden tajuaa hautajaisissa parhaimmillaan hyvin.

Felicia försvann ei ole kasvatusopas, eikä edes kattava perhekuvaus tai elämäkerta. Sellaiseksi se on liian hajanainen, tai sitten en osaa arvostaa kerrontatekniikkaa. Jos nyt jotain käänteisiä kasvatusneuvoja siitä hakisin, ne olisivat tällaisia:

1. Älä erota lasta isästään.
2. Älä muuta jatkuvasti.
3. Älä käytä ylettömästi päihteitä lasten nähden.
4. Vaikka seksi on kivaa, tuo tieto siitä lapsille hienovaraisesti.
5. Älä eristä lasta perheen kokoisella mykkäkoululla, odottaen lapsen murtumista.
6. Anna lapsesi kasvaa aikuiseksi omalla tavallaan.

Nämä tuntuvat jopa helpoilta toteuttaa, viimeisestä tietysti ei ole vielä kokemusta. Omat lapseni saavat sitten kirjoittaa paljastuskirjansa että miten oikeasti meni.

Sen sijaan yksi, ja minusta tärkein, on kovin vaikea neuvo.

7. Älä kunnioita omia sääntöjäsi enemmän kuin lastasi.

”Hon är inte värd mina hemligheter. Hon tröstar ju ändå inte. Straffar bara.”

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): hautajaiset, perhe. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s