Filosofi ei ole ongelma. Pääministeri on.

Olen seurannut Pekka Himasen ympärillä jatkuvaa rahoituskohua sen verran kuin omilta kuukausipalkkaisilta töiltäni olen ehtinyt. Kuten tavallista, keskustelu on lähtenyt täysin lapasesta ja keskittyy epäolennaisiin seikkoihin, kuten Himasen persoonaan.

Edes Himasen tieteellisillä ansioilla ei ole tässä tapauksessa merkitystä. Silläkin, mitä Himasen projekti on toistaiseksi tuottanut tai tuottaa jatkossa, on vain kohtalaisesti väliä. Koko tapauksen todellinen ongelma on aivan muualla, mutta suomalaiset eivät tunnu uskaltavan katsoa totuutta silmiin tai visioida, mitä tällainen todellisuus vielä tuottaa.

Tarinan todellinen roisto ja väärintekijä on pääministeri Jyrki Katainen. Hän junaili Himaselle rahoituksen ohi virallisten hakukäytäntöjen ja painostamalla valtiollisia rahaa jakavia tahoja. Se, että filosofi Himanen on Kataisen henkilökohtainen ystävä ei paranna asiaa, mutta sekään ei ole kokonaisuuden kannalta oleellisinta. Se on, että huomattavia summia voidaan maassamme jakaa ilman kunnollista tutkimussuunnitelmaa, hakemuksen kriittistä ja tasapuolista arviointia sekä muiden hakijoiden mahdollisuutta osallistua rahoituksen hakemiseen.

Kyse on nimenomaan valtion rahoista. Saahan yksityisesti rahoitettu yritys, instituutti tai järjestö rahoittaa mitä haluaa, ja me osaamme suhtautua näiden tahojen tilaamiin tutkimuksiin niiden ansaitsemalla tavalla. Julkisen vallan tilaamalta tutkimukselta kuitenkin me naiivit ja vanhanaikaiset jäärät odottaisimme jonkinlaista, jos nyt ei neutraaliutta niin kuitenkin mahdollisuutta eri näkökulmista asiaa lähestyvien tutkijoiden tai tutkimusryhmien osallistua edes tutkimusrahoituksen hakemiseen. Näin ei nyt ole käynyt.

”Keskustelussa” on jo käytetty koulukiusaamiskortti, mikä ei itse asiassa ole täysin asiatonta. Onko yksittäinen kiusattu ongelma, vai onko ongelma systeemissä, joka sallii tapahtumat? Onko ongelma siinä henkilössä, josta kaikki on lähtenyt, vai siinä, joka joutuu silmätikuksi?

Jos Himanen käyttäisi hiustenpidennyksiä ja huulitäytteitä, Katainen olisi jo eronnut. Poikien välinen ystävyys ei ilmeisesti herätä samanlaista huomiota.

Tietoja Ilona Pajari

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.
Kategoria(t): politiikka, tutkimus, tutkimusrahoitus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Filosofi ei ole ongelma. Pääministeri on.

  1. Paluuviite: Valtias ja oppineisto | Historiantutkijan näkötorni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s